Meer werkpret vrouwen

DEN HAAG, 18 JULI. Vrouwen vinden dat ze onder slechtere arbeidsvoorwaarden werken dan mannen, maar hebben meer plezier in hun werk. Dat blijkt uit het leefsituatie-onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS vroeg mannen en vrouwen in de periode 1986 tot 1993 naar hun beoordeling van de inhoud van hun werk, de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden.

Mannen geloven dat ze betere kansen te hebben om zich te ontplooien, vinden de beloning voor hun werk beter dan dat vrouwen dat vinden en zijn positiever over hun promotiekansen.

Er zijn echter meer vrouwen die hun werk met plezier doen dan mannen.

Vrouwen voelen zich zekerder van het behoud van hun baan dan mannen. Het verschil in dit optimisme is sinds 1986 fors toegenomen.

Vrouwen vinden de omstandigheden waaronder ze werken beter dan de mannen dat ervaren die vinden dat ze vuil werk doen in een lawaaiige, stinkende en gevaarlijke omgeving.

Evenveel vrouwen als mannen vinden dat ze lichamelijk zwaar werk moeten doen. Verschil in de beoordeling van de aansluiting van de baan bij de opleiding en doen van eentonig werk, bestaat volgens het onderzoek van het CBS niet.