Knal verstoort mooie avond

NEW YORK, 18 JULI. Een zoele zomeravond aan het exclusieve strand van Long Island's East End werd gisteren verstoord door een knal, een bal van vuur en het nieuws dat een vliegtuig met 229 inzittenden was ontploft boven de Atlantische Oceaan. Ooggetuigen zagen een vuurbal die in oranjekleurige brokken naar beneden stortte. Ook hoorden zij een enorme dreun.

“Ik keek omhoog en zag een spoor van vuur, dat weer verdween. Ook hoorde ik een explosie”, zei Craig Squiers, die aan het surfen was op het kalme, warme zeewater op het moment dat het vliegtuig explodeerde. Sommige inwoners van Long Island dachten dat ze vuurwerk hoorden, de terugslag van een automotor of een donderend onweer. Al snel werd echter duidelijk dat het vuur in de lucht noch vuurwerk was, noch deel uitmaakte van de zonsondergang, maar een verschrikkelijke tragedie was.

“ Wij zaten in onze huiskamer, die uitkijkt over de Atlantische Oceaan”, vertelde Bob Rosenblum, die woont in de Hamptons, een nauwe landstrook naast Long Island waar veel modieuze vakantiegangers heengaan. “We hoorden een enorme explosie waardoor het gebouw heen en weer werd geschud. Ik zag witte rook opstijgen uit de zee.”

Behalve ooggetuigen aan de grond, die zeiden dat zij het vliegtuig in twee stukken zagen breken en dat een bal van vuur afdaalde in het water, zei ook de piloot van een particulier vliegtuigje die de ramp vanuit zijn toestel zag gebeuren, dat de Boeing in de lucht explodeerde. “Wij waren aan het amateur-vliegen op ongeveer 2590 meter hoogte. We keken naar beneden en zagen landingslichten van een vliegtuig en een enorme kluwen van vlammen,” vertelde de piloot, Sven Faret, aan journalisten van het Amerikaanse televisiestation CNN. “Een ogenblik later zag je alleen nog maar brokstukken uit de bodem ervan in het water vallen en oranje vlammen.”

Gevraagd of er een explosie had plaatsgehad in de lucht, antwoordde hij: “Jazeker, in de lucht. Toen het vliegtuig het water bereikte, zagen we de omgeving oplichten. Grote stralen water spoten op toen de vlammen het zeeoppervlak raakten, en het bleef vrij lang fel branden.” Faret schatte dat het vliegtuig ongeveer acht kilometer buiten de kust naar beneden kwam. Hij vertelde dat hij met zijn vliegtuig over de rookpluim was heengevlogen op ongeveer 2250 meter hoogte. (AP, Reuter)