Kinderagenda

Westfries

Als je in Noord-Holland woont heb je misschien bij je oma en opa wel eens oude foto's gezien waarin zij of nog oudere familieleden een Westfries kostuum aan hebben. Lijkt het je leuk om in die klederdracht eens te dansen? De meisjes krijgen lange jurken aan, met een wit schort en een hoedje. De jongens dragen een boerenkiel met een rode zakdoek en een petje, je lijkt dan een beetje op Ot of Sien van de leesplankjes. Westfriese tante's en oma's leren je dan een echte Westfriese dans. Buiten op het Ot en Sienterras kan je ook meedoen met oud-Hollandse spelletjes, zoals steltlopen, tollen en hoepelen. In de boomgaard worden nog zakloopwedstrijden gehouden en in de knutselhoek kan je met hulp van een Westfriese tante knippen, plakken en tekenen. In museum Broeker Veiling is er tot eind aug elke woensdag een kindermiddag van 13u30-17u voor kinderen vanaf 3 jaar. Ook is er vr 19 juli van 14-15u een Westfriese klederdrachtshow. Je ziet dan hoe mannen, vrouwen, kinderen en zelfs een baby waren gekleed. Van het zondagse pak tot badpak en van uitgaanskledij tot wollen ondergoed met bijvoorbeeld een 'snelpisser'. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen vroeger soms wel zeven onderrokken aanhadden en dat ze dat niet droegen omdat het zo koud was maar warm. Museum Broeker Veiling, Museumweg 2, Broek op Langedijk. Open ma t/m vr 10-17, za en zo 12-17u. Inl 0226-313807.

JamboBukinda

Ergens in het Apeldoornse park Berg en Bos ligt, verscholen tussen het olifantsgras, het Oegandese dorpje JamboBukinda. Jambo is Afrikaans voor hoi en Bukinda betekent zomaar. In het dorpje gaat alles op z'n Oegandees. Zo kan je bananenpannenkoeken bakken op een houtoventje, muziekinstrumenten maken van kroonkurken, takken, bamboe en spijkers en op die instrumenten in het dorpshuis spelen, zingen en dansen. Water halen bij de pomp buiten het dorp met een bus op je hoofd. En in het bos doe je met 'de bewoners' allerlei Afrikaanse spelletjes. En heb je nog vragen? Bijvoorbeeld of het wel eens sneeuwt in Oeganda? Of waar de hutten van gemaakt zijn of er ook apen in het bos wonen en waarom er niet te veel bomen moeten worden gekapt. De dorpelingen weten het allemaal. JamboBukinda is open van 20 juli tot eind aug iedere di, do en za van 13-16u en bestemd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Toegang vrij voor bezoekers van Berg en Bos en/of de Apenheul (J.C. Wilslaan 21), Apeldoorn. Inl 055-3575700.

Wilhemina's Zomer

Samen met zijn grote vriend Snaake woont reus Pim in zijn huis in het midden van het bos. Ze hebben het heerlijk samen en beleven elke dag weer allerlei avonturen. Dan raken ze elkaar kwijt bij een hardloopwerdstrijd. Maar Reus Pim is stoer: 'reuzen kunnen niet verdrietig zijn, pijn hebben ze niet en huilen doen ze al helemaal niet, want dat is kinderachtig'. Hij zegt dat hij Saake al bijna vergeten is, maar aan zijn gezicht kan je zien dat dat helemaal niet waar is. Nomad theater speelt op wo-middag 24 juli om 15u 'Een stuk verdriet' voor kinderen vanaf 4 jaar voor Hotel New York, Koninginnehooofd 1, Rotterdam (Kop van Zuid). De toegang is gratis en bij slecht weer is de voorstelling binnen.

Wateronderzoek

Hoe warm en diep is het Oisterwijkse Speijckven? Welke beestjes leven erin en hoe bewegen die zich voort? Wist je bijvoorbeeld dat die mooie libellen hun leven in het water beginnen? En heb je wel eens van waternavel gehoord? Op deze en nog veel meer vragen krijg je antwoord als je aan het wateronderzoek meedoet. Je gaat zelf in het water scheppen en dan maar kijken wat je vangt. Boekjes helpen je de namen van de beestjes te vinden. Op za 20 juli is er om 14u30 in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten, Van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk een wateronderzoekmiddag voor kinderen vanaf 8 jaar. Aanmelden 013-5219209.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker