Irak verhindert VN-inspectie van installatie

NEW YORK, 18 JULI. Irak heeft dinsdag VN-inspecteurs tegengehouden die op weg waren naar een militaire installatie. Dat heeft voorzitter Ekeus van de speciale VN-commissie voor de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens gisteren gerapporteerd aan de Veiligheidsraad.

Een woordvoerder van de VN zei vanmorgen dat het inspectieprogramma inmiddels is stopgezet. Het was de eerste keer sinds 22 juni, toen de VN en Irak na eerdere incidenten een akkoord bereikten over de voortgang van de inspectie, dat een groep inspecteurs een installatie wilde bezichtigen. Volgens Ekeus moesten de inspecteurs terugkeren omdat ze een weg wilden nemen die door een “presidentieel gebied” ging.

De huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, de Fransman Alain Dejammet, heeft inmiddels de Iraakse gezant bij de Verenigde Naties ontboden om zich over het incident te beklagen. Volgens de Britse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Sir John Weston, heeft “Irak de test niet doorstaan”. “En dat heeft negatieve gevolgen voor Irak omdat we de sancties (tegen Bagdad, red.) niet kunnen opheffen als dit gebrek aan samenwerking blijft.”

De Iraakse president, Saddam Hussein, zei gisteren in een toespraak op de Iraakse radio en televisie dat de Verenigde Staten “de Veiligheidsraad willen gebruiken bij de uitvoering van hun weerzinwekkende beleid”. Saddam hield zijn toespraak bij de jaarlijkse herdenking van de revolutie, 28 jaar geleden, die zijn Ba'ath-partij aan de macht bracht. Tijdens zijn toespraak vuurde Iraakse artillerie saluutschoten af ter ere van de revolutie, in de officiële pers omschreven als 'het wonder van de twintigste eeuw'.

In zijn toespraak leverde Saddam ook felle kritiek op de Arabische leiders die vorige maand in de Egyptische hoofdstad, Kairo, Irak vroegen de resoluties van de VN uit te voeren. Volgens Saddam beseffen de leiders niet dat Irak het slachtoffer is van agressie. (Reuter)