Holbrooke: geen doorbraak bij Milosevic

BELGRADO, 18 JULI. De Amerikaanse Bosnië-gezant Richard Holbrooke heeft gisteren geen vooruitgang geboekt in een vier uur durend gesprek met de Servische president, Milosevic.

Holbrooke omschreef het onderhoud over de positie van de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic, die verdacht worden van oorlogsmisdaden, als “onbeslist”. Holbrooke praat vanmiddag verder met Milosevic. “Ik kan niet zeggen dat we vandaag enige vooruitgang hebben geboekt, en ik zal ons gesprek niet karakteriseren, behalve dan door te zeggen dat het onbeslist was”, zei Holbrooke gisteren na afloop. “Vertrouwelijke onderhandelingen vereisen vertrouwelijkheid.” Holbrooke reisde vervolgens door naar Zagreb voor een gesprek met de Kroatische president, Tudjman, en zou voorafgaand aan zijn tweede gesprek met Milosevic vanmiddag nog overleg hebben met Washington. Holbrooke, chef-onderhandelaar voor het vredesakkoord van Dayton, keert vrijdag terug naar Washington.

Hij herhaalde gisteren dat de Bosnische Serviërs het vredesakkoord schenden. “Naar onze mening leven zij de meeste politieke onderdelen van de akkoorden van Dayton niet na”, aldus Holbrooke. Dat niet-naleven noemde hij “zeer ernstig” - “het kan niet worden getolereerd”. Hij had eerder al gezegd dat het de verantwoordelijkheid van Milosevic is om te zorgen dat partijleider Karadzic al zijn functies neerlegt, zoals in het vredesakkoord staat. Holbrooke, sinds vijf maanden terug als bankier op Wall Street, is door Washington voor een spoedmissie naar de Balkan gestuurd, om een doorbraak te bereiken in het probleem van de oorlogsmisdadigers, met het oog op de verkiezingen op 14 september in Bosnië. Tegenover het televisiestation CNN zei Holbrooke gisteravond niet te verwachten dat zijn huidige missie tot de onmiddellijke verwijdering van oorlogsmisdadigers zal leiden. “Ik wil bij u niet de verwachting wekken dat we thuis zullen komen met een triomf”, zei hij.

Als Milosevic de Westerse druk blijft weerstaan, is het nog altijd mogelijk dat de door de NAVO geleide vredesmacht IFOR Karadzic aanhoudt, zo werd gisteren van NAVO-zijde aangegeven. “Alle opties zijn open. De weg tussen Den Haag [waar het oorlogstribunaal zetelt] en Pale [de 'hoofdstad' van de Bosnische Serviërs] wordt korter, korter en korter”, zei NAVO-secretaris-generaal Javier Solana gisteren op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Daar kreeg de aan het eind van de maand vertrekkende commandant van IFOR, admiraal Leighton Smith, een medaille uitgereikt voor het leiden van de vredesmacht.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, heeft gisteren zware kritiek geuit op het Haagse oorlogstribunaal. Volgens Primakov is het tribunaal “te gepolitiseerd” en is er “een gebrek aan onpartijdigheid”. (Reuter, AP)