Hein Verbruggen tweede Nederlandse lid van IOC

ROTTERDAM, 18 JULI. Hein Verbruggen is gisteren toegetreden tot het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Bij de ledenvergadering van het IOC, aan de vooravond van de Spelen in Atlanta, werd hij gekozen op voordracht van het IOC-bestuur. Naast Anton Geesink is Verbruggen het tweede Nederlandse IOC-lid. Geesink werd in 1987 benoemd. De 55-jarige Verbruggen is sinds 1991 voorzitter van de internationale wielerunie UCI.

In een eerste reactie noemde Verbruggen gisteren zijn verkiezing “de kers op de taart”. “Als je bezig bent met besturen is dit het hoogste wat je kunt bereiken. Dat geeft voldoening.”

Later sprak Verbruggen van een “revanche op IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch”. “Tien jaar geleden vergeleek Samaranch de wielerunie met het beroepsboksen waar chaos heerst. In alle bescheidenheid is mijn verkiezing wel een stuk erkenning.”

Verbruggen vindt zijn benoeming vooral een goede zaak voor het internationale wielrennen. “De wielerwereld wilde graag een vertegenwoordiger in het IOC hebben. Dat is nu gerealiseerd. Maar ik ga hier niet in een hokje zitten. Dat is fundamenteel verkeerd, want dan creëer je tegengestelde belangen in dit hoogste sportorgaan. In het IOC wil ik IOC-lid zijn.”

De benoeming van Verbruggen past in het beleid van het IOC-bestuur om meer bestuurders van grote olympische sportbonden toe te laten. IOC-voorzitter Samaranch besloot enkele jaren geleden meer kennis van sport binnen het eigen college te halen. Daarvoor moest het Olympisch Handvest worden veranderd, omdat dit een maximum stelde aan het aantal vertegenwoordigers per land. Alleen landen die ooit de Olympische Spelen hadden georganiseerd mochten twee mensen afvaardigen.

Het Handvest bepaalt nu dat bij de benoeming van voorzitters van sportbonden, zoals de UCI, de nationaliteit geen belemmering vormt. Zij komen qualitate qua in het comité en zijn verplicht uit het IOC te treden, wanneer zij hun functie bij de sportbond neerleggen. Verbruggen zal hoogstwaarschijnlijk in 1997 worden herkozen als voorzitter van de UCI.

Verbruggen heeft als bestuurder veel vernieuwingen doorgevoerd in de wielersport. Zo heeft hij een puntensysteem ingesteld om de kwaliteit van de coureurs te meten en heeft hij een cyclus eendaagse wedstrijden opgezet om de wereldbeker. De fusie tussen de amateur- en de profsectie van het internationale wielrennen is onder zijn leiding tot stand gekomen.

Ook met het olympische wielrennen heeft Verbruggen grote plannen. Hij wil onder meer het aantal onderdelen uitbreiden tot veertien. “Ik wil hetzelfde programma laten uitvoeren als bij het WK-wielrennen. Dus met een 500 meter tijdrit voor de vrouwen en een koppelkoers. In Zuid-Afrika bestaat een fantastische wedstrijd over 1.500 meter, die zou ik best verder willen ontwikkelen. Voor de olympische toekomst heb ik geen vrees. De individuele tijdrit is terecht in de plaats gekomen voor de ploegentijdrit. Ook het mountainbiken heeft een vaste plaats op de olympische kalender gekregen. Wij behoren tot de vijf basissporten, met atletiek, zwemmen, gymnastiek en basketbal of volleybal.”

De benoeming van Verbruggen is in Nederland met groot enthousiasme ontvangen. NOC*NSF-voorzitter Wouter Huibregtsen noemde Verbruggen een voortreffelijk en integer bestuurder. “Dit is een grote felicitatie waard, vooral voor het IOC. Hein heeft beslist niet aleen oog voor de commercie. Hij streeft naar een evenwicht tussen de sportieve en de zakelijke belangen.”

Anton Geesink feliciteerde zijn nieuwe IOC-collega als eerste. “Ik kan goed met Hein door de bocht. Ik ga hem meteen indelen voor rapportage bij de olympische wedstrijden”, zei de oud-judoka. Joop Atsma, voorzitter van de Nederlandse wielerunie KNWU, is zeer verheugd over de toetreding van Verbruggen. “Voor de wielersport in het algemeen en voor Nederland in het bijzonder is dit een goede zaak”, zei hij.

Andere nieuwe IOC-leden zijn: Drut (Frankrijk), Cinquanta (Italië), De Bourbon (Spanje), Shengrong (China) en Kilian (VS). De heren Pound (Canada), Bach (Duitsland) en Igaya (Japan) zijn toegetreden tot het IOC-bestuur.