Handelsoverschot Japan daalt 40 pct

TOKIO, 18 JULI. Het Japanse handelsoverschot is in het eerste halfjaar van 1996 met 40 procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar 1995, de grootste daling sinds 1980. Dit heeft het Japanse ministerie van Financiën vandaag bekend gemaakt.

Het handelsoverschot over de eerste zes maanden bedraagt 3.111 miljard yen (47 miljard gulden) vergeleken met 5.196 miljard yen (79 miljard gulden) in dezelfde periode vorig jaar. Het Japanse handelsoverschot daalt sinds de tweede helft van 1993 elk jaar. Volgens het ministerie van Financiën zal deze trend zich blijven voortzetten. Sommige analisten zetten hier echter vraagtekens bij. Na de dalingen van respectievelijk 65 en 60 procent in de maanden april en mei, bleef de daling in juni steken op 26 procent. In de Japanse pers wordt de laatste tijd gespeculeerd over de mogelijke effecten van het herstel van de dollar op de plannen van Japanse bedrijven voor verplaatsing van produktie naar het buitenland. De recente opwaardering van de dollar tot rond de 110 yen, na een dieptepunt vorig jaar van 79 yen, zou de Japanse exportindustrie weer enige adem geven.

Terwijl het politiek gevoelige handelsoverschot met de VS daalt, in juni voor de zestiende achtereenvolgende maand, groeit het handelsoverschot met de Aziatische landen. Vorige week maakte het ministerie van Financiën bekend dat het overschot op de lopende rekening met de Aziatische handelspartners in 1995 met 12 procent was gestegen. Dit overschot is bijna het dubbele van het - dalende - overschot met de OECD-landen, in 1995 8,6 biljoen yen (130 miljard gulden) tegen 4,8 biljoen yen (72 miljard gulden). De waarde van de handel met Azië is sinds 1995 hoger dan van de handel met de VS en Europa gezámenlijk.

    • Hans van der Lugt