Finesse drinkt 100 liter water per dag

COLUMBIA, 18 JULI. Het grote parkeerterrein bij de Meadow Ridge Farm stond gistermorgen om negen uur al voor de helft vol. Hier, op vier uur rijden afstand van Atlanta, hebben de Nederlandse olympische paarden hun trainingsonderkomen.

Bijna duizend toeschouwers betaalden 's middags grif 35 dollar per kaartje om toe te kunnen kijken bij de moeiteloos uitgevoerde trainingsoefeningen van de Nederlandse medaillekandidaten.

Alle Nederlandse paarden hebben de reis naar de Verenigde Staten perfect doorstaan. Voorspellingen over de prestaties van de paarden in de drukkende, vochtige warmte van de staat Georgia zijn moeilijk. De paardenwereld is enigszins verdeeld. Sommige dierenartsen vinden acclimatiseren ovebodig. Als voorbeeld wijzen zij op het Oostenrijkse springruiterteam dat vier jaar geleden na een dag reizen per auto aankwam in het hete Barcelona en twee dagen later zilver won met het team. In Atlanta volgt de Zwitserse equipe nu het Oostenrijkse voorbeeld.

Maar de meeste veterinairen noemen een acclimatiseringsperiode van twee, drie weken optimaal. Het duurt een kleine week voordat paarden gewend zijn aan de hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Daarna kunnen bloedcirculatie en longen zich nog herstellen. Na de eerste week met meer transpiratie en een verhoogde lichaamstemperatuur, keert een paard weer terug op zijn gebruikelijke waardes. Thuis hebben sommige paarden al antistoffen toegediend gekregen om hun immuunsysteem te activeren. Dat voorkomt stress tijdens de reis. En het vermindert de gevoeligheid voor virussen, die juist na de droge vliegtuiglucht in de quarantaine-periode zouden kunnen toeslaan, of bij aankomst in vreemde stallen.

Vitamines en licht verteerbare geplette granen moeten de paarden tijdens het werk in optimale conditie houden. Lichaamseigen elektrolyten, zoals calcium, magnesium en natrium, geven kracht en hebben als prettige bijwerking dat de paarden goed blijven drinken.

De veterinair van de Nederlandse springpaarden, Albert van Unen, normaal praktijkhoudend in het Friese Vinkenga, houdt de paarden in de gaten: “We voegen nu zelfs al wat keukenzout toe aan het voer. Daardoor krijgen de paarden dorst. Van elk paard is bovendien precies bekend hoeveel hij thuis dronk.” Amethyst van Piet Raymakers drinkt thuis maar één emmer van ongeveer 15 liter en doet dat in Amerika nog steeds. Tussen de 15 en 25 liter per dag is normaal. Maar Finesse van Hendrix dronk gisteren vijf emmers. “Zo'n paard kan zomaar 100 liter water gaan drinken als het echt warm wordt”, vertelde Van Unen. “Het verschilt van dier tot dier. Je kunt aan een huidplooi in de hals controleren of een paard uitdroogt. Als je een plooi oppakt en loslaat, moet hij na twee, drie seconden weg zijn. Anders is een paard aan het uitdrogen en moet het aan een infuus.”

    • Claartje van Andel