Explosieve winstgroei voor SGS-Thomson

SGS-Thomson Microelectronics heeft in het eerste halfjaar zijn nettowinst met ruim de helft verbeterd. Het Frans-Italiaanse concern, dat tot de grootste fabrikanten van halfgeleiders van Europa behoort, behaalde een resultaat van 351 miljoen dollar. Vorig jaar resteerde na de eerste zes maanden onder de streep een bedrag van 229 miljoen dollar.

Het bedrijfsresultaat van SGS-Thomson nam met bijna driekwart toe van 299 miljoen tot 445 miljoen dollar. De omzet groeide met een kwart van 1,7 miljard tot 2,1 miljard dollar. Vooral in de regio Azië en de Stille Zuidzee scoorde de onderneming goed. Daar groeiden de revenuen met 45 procent. In Japan wist SGS-Thomson 91 procent hogere verkopen te genereren.

Het resultaat komt in een periode waarin de groei in deze sector duidelijk aan het vervlakken is. Maandag maakte Siemens, ook een van de grootste chipproducenten in Europa, bij zijn negenmaandsresultaten bekend dit boekjaar een lager resultaat in de divisie halfgeleiders te zullen neerzetten. Philips, dat eveneens tot de top in Europa behoort, komt volgende week donderdag met zijn cijfers.

Ook voor het derde kwartaal rekent SGS-Thomson op groei ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Wel zal de omzet in juli, augustus en september minder zijn dan in het tweede kwartaal, zo verwacht president-directeur Pasquale Pistorio. Hij zei woensdag dat in deze periode in Europa seizoensinvloeden meespelen die traditioneel de omzet van SGS-Thomson hebben aangetast.