Duitse Rewe-groep slaat slag in Oostenrijk

De Duitse Rewe-groep heeft de Oostenrijkse detailhandelsgroep Billa opgekocht en daarmee haar positie als de grootse kruidenier van Europa versterkt. Het gaat om 1300 zaken van Billa met 18.000 werknemers. De jaaromzet wordt geraamd op 50 miljard schilling (8 miljard gulden). Rewe was vorig jaar goed voor een omzet van 43 miljard mark in de voedingsmiddelen.

Al het Billa-personeel gaat over naar Rewe, dat met de overname ook eigenaar is geworden van de discountzaken Mondo, de parfumerieketen Bipa en de Merkur- en Emma-winkels. Alleen de Libro-boekwinkels en het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Billareal zijn niet in de verkoop inbegrepen. Volgens de Oostenrijkse krant Kronen-Zeitung heeft Rewe 15 miljard schilling (2,4 miljard) neergeteld voor Billa. Daarmee zou het om de grootste transactie in Oostenrijk gaan.

Rewe-topman Hans Reischl hoopt dat de overname het concern helpt bij de bestorming van de Oost-Europese markt. Meteen na de val van de Berlijnse Muur zag Billa zijn kans schoon om in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen zaken te doen. De Duitsers komen daar net kijken met hun Penny-discountwinkels.