Dufaux wint monsterrit

PAMPLONA, 18 JULI. De koninginnenrit in de Tour de France heeft het klassement drastisch gewijzigd. In de verzengende hitte van de Pyreneeën moesten de Zwitser Rominger en de Spaanse wereldkampioen Olano meer dan negen minuten toegeven op de kopgroep van negen renners.

En Jevgeni Berzin verloor ruim een half uur. De Zwitser Dufaux toonde zich de sterkste van de kopgroep in een sprint à deux met gele-truidrager Riis.

In het algemeen klassement deden de coureurs van de ploeg-Festina goede zaken. De Fransman Virenque klom naar de derde plaats. Zijn ploeggenoot Dufaux staat vierde op de ranglijst met anderhalve minuut achterstand op Virenque. Het ligt voor de hand dat de ploegleiding Dufaux zal opdragen niet al te hard te fietsen in de tijdrit van zaterdag. De sponsor en de Tour zijn gebaat bij een Fransman op het podium in Parijs.

Voor de 27-jarige Dufaux was de zege in Pamplona een bekroning voor zijn strijdlustige rijstijl. Hij baarde in '93 en '94 opzien met overwinningen in de Dauphiné Libéré voor Once. Vorig jaar kwam Dufaux onder contract bij Festina, waar hij een van de beschermde renners is. Dit voorjaar reed hij nauwelijks wegens bronchitis.

Miguel Indurain kreeg in Pamplona een huldebetoon dat alleen de grootste wielrenners ten deel valt. Rijdend in de tweede groep, op ruime achterstand van de leiders, werd de vijfvoudige Tourwinnaar hartstochtelijk toegejuicht door de fans uit Navarra en Baskenland. In strijd met de ceremonie nam Indurain na afloop plaats op het erepodium. Ogenschijnlijk onaangedaan onderging hij de vele toejuichingen, het applaus van Riis nam hij stoïcijns in ontvangst.