CROSTINI KNUTSELEN

Tot in de verste uithoeken van ons vaderland wordt in café-restaurants volgens een automatische piloot-gewoonte voor de maaltijd een mandje stokbrood en een bakje kruidenmargarine/boter op tafel gezet. In restaurants die trends bijhouden wordt er steeds vaker brood met olijfolie geserveerd.

Lekker brood met een scheutje olie, wat zeezout, knoflook en eventueel nog wat plakken tomaat mag dan in zuidelijke landen altijd tot het volksvoedsel hebben behoord, in het koude noorden waar de botereters wonen is het een beetje een heilige delicatesse. Ook de Italiaanse crostini behoorden ooit tot armeluisvoedsel: een plak geroosterd oud brood waar iets lekkers dat voorhanden is wordt opgelegd en dat een klein scheutje olijfolie goed verdraagt. Wie wat beter bij kas is voorziet de crostini van luxe beleg. Ideaal om buiten te eten, deze crostini, die als vervoermiddel kunnen dienen voor een plak rauwe ham of een laagje pesto, wat artisjokken, garnalen. geroosterde aubergine, pesto, inktvisjes, gebakken kippenlevers, tapenade, paprika, ansjovisfilets, mozzarella enz.

Een bezoek aan de olijfoliewinkel Olivaria, Hazenstraat 2 A Amsterdam, loont zeer de moeite omdat in deze winkel behalve een grote collectie olijfolieën uit onder andere Italië en de DOC-olijfoliegebieden in Spanje, ook vele andere potten met geschikt crostinilekkers worden verkocht. Wie meer wil weten over olijfolie en alles wat ermee te maken heeft, wordt bij Olivaria mondeling bijgeschoold en krijgt desgewenst ook informatie op papier mee naar huis. Uiteraard kun je er ook allerlei soorten olijfolie proeven. Wachtend op mooi weer noteerde ik met welke potjes, althans met de inhoud ervan, ik crostini zou willen knutselen. Deze Italiaanse 'titels' vielen als crostini-onderdeel in de smaak: salamelle, salsa di noci, salsi di radicchio rosso, patè di carciofini, cippoline in olio, crema di funghie tartufi, crema di olivo nere e tartufi, patè di olive verdi, salsa verde alla ligure, patè di olive teggiasche, funghi di musschio, olive nere snocciolate, carciofie tonno, pale di olive nere piccante, crema di basilica, crema di rucola.

Alle potjes zien er zeer elegant uit zodat je ze tussen de blaadjes raketkruid, plakjes komkommer, tomaat, courgette en mozzarella op tafel kunt zetten en iedereen zelfs zijn eigen crostinibeleg kan samenstellen.

    • Anne Scheepmaker