Chaos in Londen door acties bij metro

LONDEN, 18 JULI. Stakingen van metropersoneel, postbodes en brandweerlieden hebben vanmorgen geleid tot chaos op de wegen in Londen en groot ongemak in de rest van Groot-Brittannië veroorzaakt. In alle gevallen gaat het om de proloog van meerdaagse acties.

Vakorganisaties hebben Britse overheidsbedrijven een “zomer vol arbeidsonrust” in het vooruitzicht gesteld.

De Labourpartij heeft de bonden opgeroepen tot terughoudendheid. Labour vreest dat grootschalige acties die het grote publiek zullen treffen, de populariteit zal ondermijnen van de partij die nog altijd als een bondgenoot van de bonden gezien wordt. In hun meest recente publiciteitscampagne onder het motto 'Nieuw Labour, Nieuw Gevaar' waarschuwen de Conservatieven dat een Labourregering automatisch tot een herstel van vakbondsmacht leidt.

David Blunkett, lid van Labours schaduwkabinet, riep de bonden gisteren op om hun staking af te gelasten. Hij drong erop aan bij vakorganisaties en London Underground, de uitbater van de metro in de Britse hoofdstad, om hun arbeidsgeschil over een verkorting van de werkweek voor te leggen aan een onafhankelijke arbitragecommissie. London Underground wil zich wel neerleggen bij een commissie-advies maar de bonden hebben dat categorisch geweigerd.

De ruim 1,6 miljoen forenzen en toeristen die dagelijks van de Londense metro gebruik maken, moeten zich vandaag per bus, taxi en auto of lopend en fietsend een weg door de hoofdstad banen. De wegen naar het centrum zaten vanmorgen al om zes uur verstopt. Volgens de werkgeversorganisatie CBI hebben duizenden mensen vrij genomen om de chaos te ontlopen.

Geen van de zeventig miljoen brieven die dagelijks in Groot-Brittannië worden gepost, zal vandaag worden bezorgd als gevolg van een staking bij de Post. Inzet is een loonsverhoging maar op de achtergrond speelt mee dat de regering opnieuw overweegt om de Post te privatiseren. Een eerder plan de Post te verzelfstandigen is vorig jaar in het Lagerhuis gestrand op breed verzet.

Duizenden brandweerlieden hebben vandaag het werk neergelegd uit solidariteit met collega's in Derby. De brandweer in Derby strijdt tegen bezuinigingen die ze beschouwt als aanslag op de publieke veiligheid.