Beloften Netanyahu bij bezoek aan Kairo

TEL AVIV, 18 JULI. Met de toezegging van een spoedige ontmoeting tussen de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Levy, en de Palestijnse leider Yasser Arafat hoopt premier Netanyahu vandaag in Kairo het ijs te breken met de Egyptische president, Hosni Mubarak.

In Jeruzalem wordt aan deze eerste ontmoeting tussen Mubarak en Netanyahu grote betekenis toegekend voor de voortzetting van het vredesproces in het Midden-Oosten. Volgens de Israelische media zal Netanyahu vandaag in Kairo ook verlichting van de afgrendeling van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever aankondigen zodat grote aantallen Palestijnse arbeiders weer naar hun vroegere werk in Israel kunnen terugkeren.

De Egyptische ambassadeur in Tel Aviv zei gisteren echter al dat dergelijke “cosmetische verbeteringen” (daarbij inbegrepen de mogelijk snelle Israelische terugtrekking uit Hebron) niet voldoende zijn om het vredesproces uit het slop te halen. Egypte wil “grote Israelische stappen op de vredesweg zien”. Uit naam van de Arabische wereld wil president Mubarak van zijn Israelische gast horen of de nieuwe Likud-regering in Jeruzalem nog bereid is op basis van de formule 'land voor vrede' het vredesoverleg voort te zetten. Ook wil president Mubarak een duidelijk antwoord van premier Netanyahu op de vraag of hij bereid is omwille van een positief verloop van het vredesoverleg met de Palestijnen de nederzettingenpolitiek te bevriezen, zoals de regering van Shimon Peres deed.

De Egyptische pers, die reeds enkele weken de politiek van Netanyahu hekelt, heeft de Israelische premier uiterst koel begroet met koppen als 'Netanyahu je bent hier niet gewenst, het Egyptische volk groet je niet'. Na zijn aankomst in Kairo vanmorgen legde Netanyahu een krans bij het graf van de vermoorde Egyptische president Anwar Sadat, die met Likud-premier Begin in 1979 het vredesakkoord van Camp David sloot.