AOT: stoppen met handelssysteem

AMSTERDAM, 18 JULI. Amsterdam Options Traders (AOT), één van de grootste bemiddelaars op de effecten- en optiebeurs in Amsterdam, wil dat de invoering van Switch, het nieuwe elektronische handelssysteem voor de EOE-optiebeurs, wordt stopgezet als er niet op korte termijn zekerheid komt over de werking ervan.

Dat heeft AOT gisteren gezegd bij de publikatie van de halfjaarcijfers. De invoering van Switch, eem mengvorm van de huidige handel via open outcry en electronische handel, heeft al twee keer vertraging opgelopen en zal naar alle waarschijnlijkheid niet eerder dan volgend jaar kunnen functioneren.

Algemeen directeur J. Dreesens van AOT zegt met zijn standpunt over Switch de algemene mening te verkondigen onder de market makers. Ook bij banken en commissionairs leeft volgens hem twijfel over het functioneren van het systeem.

Dreesens betwijfelt of de handelaren “met een klein laptopje adequaat kunnen reageren op prijsveranderingen in de markt. Het lijkt me vreselijk onpraktisch. Het zal problemen geven om er allerlei automatische quote-apparatuur aan te hangen”, denkt hij.

Begin juli heeft de Optiebeurs in reactie op protestgeluiden op de markt een commissie geïnstalleerd die onderzoek zal doen naar de bruikbaarheid van Switch voor handelaren op de beursvloer. “Het zou me niks verbazen als de commissie tot dezelfde conclusies komt”, meent Dreesens. Volgens een woordvoerder van de optiebeurs zal de commissie waarschijnlijk eind september over Switch adviseren aan het beursbestuur.

Dreesens is van mening dat degenen die nu bij de Optiebeurs verantwoordelijk zijn voor de invoering van Switch “te weinig en in een te laat stadium hebben geluisterd naar de mening van de mensen die dagelijks met het systeem moeten werken. Je mag zo'n markt die wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, niet op het spel zetten.”

Dreesens gelooft dat het handelssysteem op de optiebeurs aan een “update” toe is. Maar dat kan volgens de AOT-directeur ook door bepaalde technologie uit Switch over te brengen naar het huidige systeem.