Agassi nog niet in olympische vorm, Haarhuis wint

ROTTERDAM, 18 JULI. Andre Agassi vond dat hij 'terug' was na zijn winst in de openingspartij van een toernooi in Washington. De tennisser oordeelde te vroeg. Hoewel hij in de tweede ronde ook nog Jacco Eltingh uitschakelde, bleek vannacht dat Agassi vlak voor de Olympische Spelen nog niet in grootse vorm verkeert. In de derde rond verloor hij van de Australiër Patrick Rafter: 6-7, 6-0 en 6-2.

Na winst in de tiebreak van de eerste set viel het spel van Agassi dramatisch terug. Hij verloor negen games op rij. “Een gebrek aan wedstrijdritme”, gaf Agassi als verklaring. Agassi werd op Wimbledon in de eerste ronde uitgeschakeld door qualifier Doug Flach en op Roland Garros in de tweede ronde. Rafter, vorig jaar halve-finalist in Washington, won in drie dagen drie partijen. Dat is net zoveel als Agassi in de laatste drie maanden.

Agassi was niet de enige Amerikaanse topper die teleurstelde in Washington. Jim Courier verloor van met 6-4 en 6-4 van qualifier Neville Godwin uit Zuid-Afrika. Paul Haarhuis, die als zevende is geplaatst, won zijn wedstrijd in de tweede ronde van de Amerikaan Michael Joyce met 3-6, 6-4 en 6-1.

In het Challengertoernooi in Scheveningen heeft zowel Dennis van Scheppingen, als Peter Wessels zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales. Terwijl de ondergaande zon lange schaduwen trok, herstelde Van Scheppingen zich juist op tijd van een diepe inzinking. Hij versloeg de vroegere Franse Davis-Cupspeler Rodolphe Gilbert met 6-2, 1-6 en 6-4. Een paar uur eerder had Wessels met 4-6, 6-3 en 6-2 gewonnen van de Fransman Frederic Vitoux. In de kwartfinales treft Van Scheppingen morgen de Spanjaard Ignacio Truyol. Wessels neemt het op tegen de Tsjech Dominik Hrbaty.

Het spel van Van Scheppingen wordt gekenmerkt door ups and downs. De dip duurde ditmaal tot aan het begin van de derde set, toen hij meteen zijn service inleverde. Hij brak direct terug, waarna zich een tactisch boogballen-spelletje ontwikkelde. Om fouten te vermijden was de tennisser uit Wilnis gedwongen meer topspin te slaan. Waarmee hij ogenschijnlijk de Fransman in de kaart speelde. Met die hoge ballen won Gilbert vijf jaar geleden al eens van Sampras. Van Scheppingen verstond echter de kunst precies op tijd over te schakelen. Hij pakte meteen het eerste matchpoint, dat zijn tegenstander hem cadeau had gedaan met een dubbele fout. Gilbert was boos omdat de scheidsrechter bij gebrek aan zicht een punt had laten overspelen.

Wessels was de laatste om zich op de borst te kloppen voor het bereiken van zijn eerste succes bij een wat groter toernooi. “Ik frommelde mezelf zo'n beetje in de wedstrijd en het eind was natuurlijk leuk: een ace op de tweede service.”

Met zijn 1,95 meter en zijn 18 jaar wordt de speler uit Elburg dikwijls vergeleken met Richard Krajicek. Zijn trainer Ron Timmermans wil er niet aan: “Richard is Richard en Peter is Peter.” Maar de gelijkenis is te opvallend om zo maar aan voorbij te gaan. Beiden beschikken over een uitstekende service, een goede forehand en zijn aanvallend ingesteld. Met de Europese jeugdtitel op zak kan Timmermans er zelfs niet onderuit dat Wessels op dit moment beter is dan Krajicek zeven jaar geleden. Completer vooral.

Timmermans: “Peter kan nu al druk geven vanuit het achterveld, waardoor hij minder afhankelijk is van serve-volley. Maar tegelijkertijd is hij nog heel ver verwijderd van de Richard Krajicek van nu.”

Als trainer van Manon Bollegraf en Tom Kempers heeft Timmermans van zijn fouten geleerd. Hij is behoedzaam geworden. Te behoedzaam volgens zijn critici. Midden in het seizoen maakte hij tijd vrij, zodat Wessels zijn rijbewijs kon halen. “Jarenlang heeft hij vier uur moeten reizen om twee uur te trainen. Dus dat was hard nodig. Trouwens, de tijden zijn voorbij dat iemand als Becker op zijn zeventiende Wimbledon kan winnen”, verdedigde de coach zich. “Peter is net zo wisselvallig als destijds Krajicek. De geschiedenis leert dat je heel veel geduld moet hebben. Als je ze zo jong in een harnas drukt, blijft er weinig van over.”

Vandaar dat op dit moment een hoge klassering op de wereldranglijst van ondergeschikt belang is in de planning. Een plaats bij de eerste 350 is voldoende. Wessels staat na welgeteld twee satelliettoernooien in Israel en Frankrijk 523ste. Timmermans: “Belangrijker is dat hij als afsluiting van zijn juniorentijd één Grand-Slamtitel behaalt.

In Parijs en Wimbledon lukte het niet. De jeugdtitel van de US Open blijft alleen nog over. Daar moet het dan maar gebeuren.'' Die titel werd in '94 gewonnen door Sjeng Schalken.