Actie Baskische separatisten mislukt

PAMPLONA, 18 JULI. Baskische separatisten hebben geprobeerd de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk stil te leggen. De actievoerders probeerden halverwege de rit naar Pamplona in het Franse plaatsje Sainte-Engrâce de renners te stoppen door een spandoek over de weg te hangen.

Dat is niet gelukt. Een materiaalwagen dwong de demonstranten opzij te gaan en ook een auto van de wedstrijdcommissarissen reed gewoon door. De coureurs hadden er nauwelijks last van. De renners hoefden slechts even in de remmen te knijpen. Volgens een woordvoerder van de Tour duurde het oponthoud niet langer dan een halve minuut.

Uit vrees voor aanslagen had de Guardia Civil op Spaans grondgebied gisteren honderden extra manschappen ingezet om de renners en volgers een veilige doorkomst te garanderen. Ook werden de hotels van de Tourkaravaan in Pamplona extra bewaakt door gewapende para-militairen.