Aanhoudingen bij justitie voor cocaïnehandel

HAARLEM, 18 JULI. Bij justitie in Haarlem en Amsterdam zijn personeelsleden aangehouden die volgens het openbaar ministerie behoren tot een Surinaamse cocaïnebende.

In Haarlem gaat het om een 32-jarige medewerker van de afdeling milieudelicten en zware criminaliteit. Op hetzelfde parket is een medewerker op non-actief gesteld die heeft bekend meermalen cocaïne van eerdergenoemde collega te hebben gekocht.

In Amsterdam is een medewerkster van de parketpolitie aangehouden. Ook zij behoort volgens justitie tot een Surinaamse cocaïnebende, die gedurende het afgelopen half jaar herhaalde malen cocaïne van Suriname naar Nederland zou hebben gesmokkeld. Volgens de advocaat van de parketpolitie-verdachte, J.W. Ebbink, is niet gebleken dat zij haar functie heeft misbruikt om de misdaadorganisatie te helpen. In hetzelfde onderzoek zijn nog drie mensen aangehouden.

De rijksrecherche zal met een speciaal geformeerd team “nog geruime tijd” nodig hebben voor dit onderzoek, verwacht justitie. Op beide parketten is grote ongerustheid ontstaan omdat er herhaaldelijk signalen waren over infiltratie van misdaadbendes. Eerder dit jaar bleek dat er sleutels verdwenen waren van arrestantencellen in het Amsterdamse justitiecomplex. Justitie heeft in Amsterdam ook herhaaldelijk last gehad van inbraken en vermoedt dat er op het parket computerinformatie is gekopieerd.

Medewerkers van de parketpolitie in Amsterdam hebben volgens advocaat Ebbink sleutels die ze toegang geven tot alle kamers van het parket. De medewerker in Haarlem zou volgens bronnen bij de politie tegen de lamp zijn gelopen omdat hij “een ongewoon grote belangstelling” voor cocaïne-onderzoeken op Schiphol aan de dag legde. Schiphol valt justitieel gezien onder het arrondissement Haarlem.

Tot nu toe werden de recente inbraken bij justitie in Amsterdam door het openbaar ministerie toegeschreven aan leden die behoren tot de hasj smokkelende organisaties van Johan V. of Charles Z. Een link met Suriname werd nooit eerder gesuggereerd. Justitie in Haarlem laat in een speciale verklaring over deze zaak weten dat “er geen enkele aanwijzing is dat er ook maar enige verwevenheid bestaat met onderzoeken met betrekking tot drugshandel gepleegd door Etiënne U. of Ronnie Brunswijk”.

Tegen beide mannen lopen in Haarlem gerechtelijke vooronderzoeken. Brunswijk is verdacht omdat vorig jaar op Schiphol een vrouw werd aangehouden met cocaïne in haar koffer. Brunswijk, die tijdens de vlucht naast haar zat, hielp haar op Schiphol met het tillen van de koffer. Hij heeft ontkend iets met de smokkel te maken te hebben.