Winstdaling chipsindustrie

De winst van Texas Instruments is in het tweede kwartaal met 73 procent gedaald als gevolg van de aanhoudende druk op de prijzen voor geheugenchips. De elektronicafabrikant voorspelde gisteren eveneens een winstval voor de gehele chips-industrie, waaronder ook het Nederlandse elektronicaconcern Philips valt. Texas verdiende 76 miljoen dollar in het tweede kwartaal, 39 dollarcent per aandeel, terwijl analisten hadden gerekend op 39 cent per aandeel.

De gehele hightech-industrie heeft een moeilijk kwartaal doorgemaakt. Het onbegrensde vertrouwen van de beleggers in high-tech was de belangrijkste aanjager van de koersstijgingen de afgelopen anderhalf jaar. De tegenvallende resultaten van onder meer Motorola en Hewlitt-Packard waren het breekpunt op de aandelenbeurzen, die deze week een klap hebben opgelopen.

Intel, 's werelds grootste producent van halfgeleiders, heeft zich aan de malaise onttrokken en in het tweede kwartaal van dit jaar een recordwinst van 1,04 miljard dollar geboekt. Over dezelfde periode van 1995 was het positief resultaat 879 miljoen dollar. De omzet steeg met 19 procent van 3,9 miljard naar 4,6 miljard dollar. (AP, AFP)

    • Lucas Ligtenberg