Wall Street sluit hectische dag met kleine winst af

WASHINGTON, 17 JULI. Na een dag van heftige koersdalingen en een recordaantal transacties eindigde de aandelenmarkt van Wall Street gisteren toch nog met een lichte stijging van het Dow Jones gemiddelde van industriële aandelen.

Op de uiterst nerveuze markt heerst nu grote onzekerheid of de onrust van de afgelopen dagen het einde inluidt van een lange periode van stijgende koersen, danwel beperkt blijft tot een geringe correctie.

Na de scherpe daling van maandag opende de Newyorkse beurs gisteren met een snel herstel. In de eerste minuten van de handel steeg de Dow, die de dag ervoor 161,05 punten had verloren, met 45 punten. Maar een golf van verkopen dreef de koersen weer omlaag, en aan het begin van de middag stond het toonaangevende gemiddelde maar liefst 167 punten lager dan aan het begin van de dag.

Daarop volgde, toen koopjesjagers hun kans grepen, weer een onverwacht krachtig herstel - waarvan aan het slot van de dag toch nog iets ingeleverd moest worden. Uiteindelijk sloot de Dow de hectische dag af met een winst van 9,25 punten om te eindigen op 5358,76. In totaal verwisselden gisteren 683 miljoen aandelen van eigenaar.

Dat de beurs na anderhalf jaar van spectaculaire koersstijgingen opeens zulke scherpe dalingen te zien geeft, wijten beursanalisten aan de tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal bedrijven in de technologiesector - met name Motorola en Hewlett Packard. Nerveuze handelaren, en ook particuliere aandelenbezitters, zouden daardoor aangezet zijn om niet alleen hun technologie-portefeuille, maar ook andere effecten te verkopen. Al maanden is voorspeld dat een correctie niet lang meer op zich kon laten wachten, en maandag zagen velen het moment gekomen. Na de scherpe daling van gisteren en het aansluitende herstel twisten analisten erover of het dieptepunt al dan niet voorbij is.

Texas Instruments berichtte gisteren dat de prijzen van geheugenchips onder druk blijven staan, waardoor de winst in het tweede kwartaal 73 procent lager uitviel dan vorig jaar. De kwartaalcijfers van Intel waren weliswaar beter dan verwacht (winststijging van 18 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar), maar konden gisteren geen invloed op de koersen hebben omdat ze pas na sluiting van de markt bekend werden gemaakt. Deze week maakt ook Microsoft zijn kwartaalcijfers bekend.

Ondanks de geringe inflatie is op Wall Street de vrees nog niet bezworen dat de Fed binnenkort toch de rente zal verhogen. De Amerikaanse regering liet gisteren weten dat de inflatie laag blijft: de afgelopen maand bleken de prijzen van consumptiegoederen slechts met 0,1 procent toegenomen te zijn, het laagste cijfer sinds november. Ook de groei van de industriële produktie was geen reden tot onrust: er was een stevige toename van 0,5 procent.

Over het algemeen verkeert de Amerikaanse economie in goede vorm. Het Witte Huis stelde gisteren zijn verwachting voor de groei van het bruto nationaal produkt over 1996 naar boven bij van 2,2 tot 2,6 procent. Bovendien zou het begrotingstekort aanzienlijk lager uitvallen dan in maart nog werd voorzien (116,8 miljard dollar in plaats van 145,6 miljard).