Verlies voor Ahold bij emissie is optisch bedrog

ROTTERDAM, 17 JULI. Top of flop? Nooit was de omzet in aandelen van het detailhandelsconcern Ahold zo heftig als gisteren, toen de record aandelenemissie ter waarde van 3 miljard gulden tot een ontknoping kwam. Toen de Amsterdamse effectenbeurs na zeven uur de handel afsloot, bleken er 771 officiële koersen in aandelen Ahold te zijn opgemaakt, een gemiddelde van twee koersen per minuut.

Door de koersval op Wall Street van maandag en de daaropvolgende financiële schokken gisteren in Amsterdam liep Ahold een kleine 200 miljoen gulden mis bij zijn aandelenemissie. Met het geld financiert Ahold de aankoop van de winkelketen Stop & Shop, die het concern de nummer één positie aan de Amerikaanse oostkust geeft.

De koers van de nieuwe aandelen werd gisterochtend op 85 gulden vastgesteld, een daling van zo'n 4 procent ten opzichte van de verwachtingen die 24 uur eerder nog in Amsterdam leefden. De prijs van 85 gulden hield de hele dinsdag stand, ondanks de niet aflatende verkoopgolf op de beurs in de loop van de ochtend. “A bit of a rough day”, zei Michael Evans namens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die de aandelenplaatsing leidde.

Evans verbloemde niet dat de turbulentie op Wall Street maandag de aandelenemissie parten had gespeeld. Amerikaanse beleggers zagen de koersen op Wall Street kelderen en een deel van hen haakte af. De porties aandelen die voor hen waren gereserveerd werden in allerijl toegewezen aan Europese beleggers. Per saldo kochten Nederlandse beleggers ongeveer 40 procent van de aangeboden aandelen, internationale beleggers namen 60 procent voor hun rekening.

In het Nederlandse contingent was de verdeling tussen particuliere en professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en beleggingsfondsen, ongeveer 50/50, zo vertelt Evans. Het ambtenarenpensioenfonds ABP, de grootste individuele aandeelhouder van Ahold met een belang van 6 procent was very supportive wil Evans wel kwijt, maar eigenlijk hadden alle Nederlandse institutionele beleggers wel meegedaan aan de aandelenplaatsing.

Wie zijn de winnaars en verliezers nu de hectische toestanden op de financiële markten vanochtend in elk geval een paar uur zijn verdwenen? Ahold lijkt op het eerste gezicht in de categorie verliezers te zitten, maar schijn bedriegt. Het concern loopt nu 200 miljoen gulden mis, maar heeft veel meer gekregen dan op basis van de beurskoers (75,50 gulden) per eind maart, toen de overname van Stop & Shop werd aangekondigd, te verwachten was. Een emissie van deze omvang (36 miljoen aandelen) zou toen een half miljard gulden minder hebben opgeleverd. Bovendien kan Ahold de komende dagen nog profiteren van de lagere koers van de dollar: op een overnamesom van 1,9 miljard dollar scheelt de daling van vier cent die dinsdag optrad bijna 80 miljoen gulden.

De banken die het risico liepen op de verkoop van de aandelen lijken nog niet met de hakken over de sloot te zijn gekomen. Het bankensyndicaat ontving voor zijn verkoopinspanning 3 gulden provisie per aandeel. De aandelen zijn verkocht aan beleggers, maar de koers van Ahold krijgt natte voeten. Goldman Sachs mag de koers van Ahold de komende dagen door eigen aan- en verkopen “stabiliseren”, zoals dat op de financiële markten heet om een gecontroleerde prijsontwikkeling te forceren. De indruk op de markt bestaat dat Goldman Sachs gisteren dat daadwerkelijk ook heeft gedaan op koersen van 85 gulden. Op hogere koersen is stabilisatie verboden.

Vanochtend zakte de koers weg naar 84,20 rond het middaguur, terwijl de algemene beursstemming positief was. Zegt een handelaar:“Ze laten de koers even vieren en speculeren erop dat Ahold op het sentiment van de beurs mee omhoog gaat.”