Spelletjes, hitsigheid en domme hebzucht

Dos Crimenes. Regie: Roberto Sneider. Met: Damian Alcazar, Jose Carlos Ruiz, Dolores Heredia, Leticia Huijara. In 5 theaters.

Dat er aan Marcos Gonzales iets niet deugt, is al gauw duidelijk. Nadat hij uit louter onnozelheid betrokken raakt bij een roofoverval en prompt wordt aangezien voor de hoofdverdachte, slaat hij op de vlucht. Dat is dom, want hij is volstrekt onschuldig. Dan duikt hij onder bij een rijke oom, met het excuus dat hij een financier zoekt voor een lucratieve mijnbouw-exploitatie. De man trapt erin en belooft geld. Marcos blijft daarop wachten, houdt zijn elders ondergedoken vriendin aan het lijntje en laat zich bovendien verleiden door een gretig nichtje. Hij ontpopt zich, kortom, als een ware opportunist.

Dos Crimenes, het debuut van de Mexicaanse regisseur Roberto Sneider, is een sympathiek ogende komedie en hoofdrolspeler Damian Alcazar beschikt over meer dan genoeg zuidelijke uitstraling om hem tot een aantrekkelijk middelpunt te maken. Maar het kost mij moeite onbelemmerd met hem mee te leven als hij zich danig in de nesten begint te werken. Het is allemaal immers zijn eigen schuld, het komt door zijn ruggegraatloze opstelling en de slaafse hitsigheid die hem bevangt als het nichtje hem haar hunkerende blikken toezendt. En hadden we niet in het begin van de film te zien gekregen hoe intens gelukkig hij thuis was met zijn Carmen?

Sneider, die zijn scenario baseerde op een roman van Jorge Ibarguengoitia, is op zijn best als hij een schilderachtig - en net niet te folkloristisch - beeld schetst van de familie-cercle die rond de rijke oom op 's mans erfenis aast. Iedereen speelt uit hebzucht of hitsigheid spelletjes met iedereen, waarvan lichtvoetig en onnadrukkelijk verslag wordt gedaan. Het opbouwen van spanning en broeierigheid gaat hem echter aanzienlijk minder makkelijk af, hoewel er geen gebrek is aan wellust en andere onverwachte verwikkelingen. Ik bleef dan ook nogal stoïcijns onder de bedaarde verteltrant van de film. Maar misschien kwam dat, zoals gezegd, vooral door Marcos Gonzales die beter had moeten weten.

    • Henk van Gelder