Speciaal politieteam weert junks uit metro

AMSTERDAM, 17 JULI. De Amsterdamse politie heeft een speciaal team van 36 man ingezet om de overlast van drugsverslaafden op Amsterdamse metrostations te bestrijden. De actie duurt een half jaar en bestrijkt alle stations van de metro. Het zwaartepunt van de actie, die gisteren begon, ligt bij de metrostations in de Amsterdamse binnenstad, omdat daar de overlast het grootst is.

Hoofdcommissaris Nordholt heeft besloten tot de actie na een verzoek van burgemeester Patijn. Verschillende metrostations in het centrum van Amsterdam worden al jaren geteisterd door drugsgebruikers. Tussen Amsterdam-Zuidoost en de binnenstad rijden voortdurend dealers op en neer om hun klanten te voorzien van drugs. Op de stations worden de drugs verkocht en gebruikt.

De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) is het niet eens met de extra inzet van politiepersoneel op de metrostations. “Het Gemeentevervoerbedrijf heeft de controles op de stations laten verslonzen. De inzet van extra personeel van de politie gaat ten koste van andere werkzaamheden”, zegt A. Broeders, bestuurslid van de APV. Volgens hem moeten de tourniquets die drie jaar geleden op de metrostations werden geïnstalleerd nu snel in werking worden gesteld, zodat alleen betalende passagiers op de perrons kunnen komen.

Volgens woordvoerder N. van Esmond van het GVB is de inzet van politie nodig, omdat agenten meer bevoegdheden hebben dan het personeel van het GVB. “Controleurs van het GVB kunnen iemand met een geldig vervoersbewijs niet van het metrostation weren, wat hij verder ook uitspookt. De politie kan een drugsgebruiker wel wegsturen als hij zit te chinezen. Bovendien hebben wij te weinig personeel om echt goed te kunnen controleren”, zegt Van Esmond. Op termijn verwacht het GVB de controlerende taak van de politie te kunnen overnemen.

Bewoners en winkeliers in de omgeving van de metrostations zijn bang dat de problemen zich zullen verplaatsen naar de directe omgeving van de stations. In de buurt van het station Nieuwmarkt, in de Jodenbreestraat en de Nieuwe Hoogstraat, hangen nu al meer junks rond dan voorheen.

Een woordvoerder van de politie vraagt geduld: “Natuurlijk verplaatst het probleem zich, maar we hebben besloten dat ook de directe omgeving van de metrostations bij de actie wordt betrokken. Dat wil zeggen dat in de nabijgelegen straten extra gecontroleerd zal worden. Laat ons nu eerst maar eens aan de slag gaan.”

    • Reactie