Riis vergroot voorsprong op concurrenten

HAUTACAM, 17 JULI. Met een subtiele schijnbeweging zette Bjarne Riis zijn rivalen op het verkeerde been. Bij de beklimming van de Hautacam liet hij zich even terugzakken, om te kijken of zijn tegenstanders in vorm waren.

Een Franse commentator dacht aan een inzinking, in werkelijkheid bereiddde Riis zich voor op een demarrage. Na drie aarzelingen verdween hij bij de vierde versnelling uit het zicht van de kopgroep.

De 32-jarige Riis behaalde gisteren zijn tweede ritzege in de Tour de France. In het algemeen klassement vergrootte hij zijn voorsprong op de naaste concurrentie met anderhalve minuut. De Spanjaard Abraham Olano en zijn Zwitserse ploegmaat Tony Rominger hebben bijna drie minuten achterstand op de Deense krachtpatser. Het lijkt uitgesloten dat het duo van Mapei de eenling van Telekom nog uit de gele trui kan fietsen.

In de eerste Pyreneeënrit maakte Riis duidelijk dat hij deze zomer de sterkste klimmer is. Voor de start in Agen was hij nog nerveus geweest. Zijn voornemen om aan te vallen op de Hautacam leidde tot enige onrust. In de buurt van Lourdes pleegde hij overleg met zijn ploeggenoten. In de eerste kilometers van de klim liet hij zijn Duitse compaan Jan Ullrich het vuile werk opknappen. Met nog ruim zes kilometer naar de top besloot hij de beslissing te forceren. In soepele cadans reed hij in zijn eentje weg.

“Het is gegaan zoals ik van tevoren had gepland”, sprak Riis. “Ik voel me de sterkste en heb dat willen waarmaken. Het is jammer dat Indurain zo sterk terugviel. Ik had gehoopt naast hem op het podium in Parijs te staan, hij een treedje lager natuurlijk.”

In het algemeen klassement gaat de aandacht voorlopig uit naar de troostprijzen. De jonge debutant Ullrich staat vierde achter Olano en Rominger. De Duitser voelt zich bedreigd door de klimspecialist Virenque, die het thuispubliek een podiumplaats heeft beloofd. De Fransman zal vandaag een groot gat moeten slaan ten opzichte van Olano, Rominger en Ullrich. In de lange individuele tijdrit van zaterdag verspeelt Virenque waarschijnlijk een paar minuten.

Voor Jeroen Blijlevens is er nog goede hoop op een ritzege. De Nederlandse sprintspecialist heeft veel problemen in het hooggebergte. Als hij vandaag binnen de tijdslimiet arriveert in Pamplona kan hij zich opmaken voor een paar vlakke etappes. “Ik gok op Bordeaux, daar hebben de Nederlanders een traditie met overwinningen. En anders moet het maar op de Champs Elysées gebeuren.”