RAF-lid (Noot documentatie: = Rode Brigade) veroordeeld voor betrokkenheid bij moord op Moro

ROME, 17 JULI. De recentelijk ontdekte 'vierde man' betrokken bij de moord op de christen-democratische leider Aldo Moro, in 1978, is gisteren tot levenslang veroordeeld in het vijfde proces wegens deze belangrijkste politieke moord van Italië, uitgevoerd door de links-extremistische Rode Brigades.

De verdachte is Germano Maccari. Drie jaar geleden werd hij gearresteerd nadat een voormalig lid van de Rode Brigades had verteld dat hij de mysterieuze vierde man is die Moro na zijn ontvoering 55 dagen lang gevangen heeft gehouden. Maccari heeft drie jaar lang ontkend, tot vorige maand in de rechtszaal. “Ik heb twintig jaar met grote wroeging geleefd,” zei Maccari op 19 juni. “Ik betreur het dat ik mijn kameraden niet heb gestopt. Ik voel me moreel verantwoordelijk voor alle doden. Mijn gedachten gaan uit naar de weduwe van Moro en zijn familie. Ik zou hen vergeving willen vragen, maar ik bang dat ik hen blijf beledigen als ik dat doe.”

Maccari heeft levenslang gekregen omdat de rechters niet geloofden dat hij niet heeft meegewerkt aan de executie van Moro. Maccari claimt dat hij niet zelf heeft geschoten. Hij zei dat zijn collega Mario Moretti, een van de oprichters van de Rode Brigades en al eerder veroordeeld tot levenslang, de enige is die heeft geschoten. Moretti heeft datzelfde gezegd in een verklaring drie jaar geleden. Maar volgens de Rode Brigadiste Adriana Ferranda, die heeft onthuld dat Maccari de mysterieuze vierde man was die schuilging achter het pseudoniem 'ingenieur Altobelli', heeft Maccari het beslissende schot gelost.

De zaak-Moro werpt nog steeds zijn schaduw over de Italiaanse politiek. Hij speelt ook een hoofdrol in het proces in Perugia tegen oud-premier Giulio Andreotti wegens de moord op een journalist in 1979. De journalist, Mino Pecorelli, zou zijn vermoord op verzoek van Andreotti omdat hij op het punt stond belastende informatie over Andreotti te publiceren. Deze informatie was gebaseerd op aantekeningen en uitspraken van Moro in de periode dat hij gevangen werd gehouden door de Rode Brigades. Moro, oud-premier en oud-partijleider, was bijzonder kritisch over Andreotti.