Na interventie Kerkorian; Polygram grijpt in VS naast MGM

NEW YORK/SYDNEY, 17 JUNI. Philips-dochter Polygram grijpt naast de Amerikaanse filmstudio MGM. P and F Acquisition, onder leiding van huidig MGM-topman Frank Mancuso, wordt de nieuwe eigenaar. De miljardair Kirk Kerkorian is een van de financiers.

Polygram reageerde vanmorgen teleurgesteld op de uitkomst van de biedingsstrijd. “Wij hebben een fair en acceptabel bod gedaan op MGM op grond van onze inschatting over de waarde van de studio,” aldus een woordvoerster in Londen. Volgens haar pasten de activiteiten van MGM goed bij die van Polygram.

Het geld voor de transactie schiet de 79-jarige Kerkorian voor samen met de Australische tv-zender Seven Network. MGM was tot twee keer toe in handen van dezelfde Kerkorian. Hij verkocht de filmstudio voor het laatst in 1990: aan de Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti. Vier jaar later zat deze financieel zo aan de grond dat MGM in handen kwam van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais (CL), die de aandelen in onderpand had.

Een saneringsoperatie dwong CL op haar beurt de studio weer van de hand te doen. Mancuso, Kerkorians investeringsmaatschappij Tracinda en de Australische televisiezender Seven Network zagen daardoor hun kans schoon, hoewel Polygram en andere geïnteresseerden al veel langer in de markt waren.

Kandidaten hadden tot woensdag de tijd om een bod uit te brengen op MGM. Kerkorian en de zijnen doken pas vorige week op na een tweede ronde, die door CL was georganiseerd uit onvrede over de biedingen tot dan toe.

De miljardair, zoon van een Armeense immigrant, deed vorig jaar al van zich spreken door een bod van 37 miljard gulden op het Amerikaanse autoconcern Chrysler. Kerkorian zag als grootaandeelhouder het financiële beleid van de Chrysler-top niet zitten. Uiteindelijk legde hij het conflict bij.

CL had overigens Kerkorian voor de rechter gedaagd, omdat hij de financiële problemen bij de filmstudio voor Parretti verborgen zou hebben gehouden. De miljardair sleepte op zijn beurt de bank voor de rechter in Los Angeles. Afgelopen najaar bereikten de partijen een minnelijke schikking.

Met Seven Network deelt Kerkorian zes van de zeven zetels in de raad van bestuur van P and F Acquisition. MGM-topman Mancuso bezet de overgebleven plaats. De Australiërs krijgen 50 procent van het stemrecht, maar zijn van plan een deel van hun aandelen binnen drie tot vijf jaar naar de beurs te brengen.

Seven Network fourneerde 250 miljoen dollar, maar krijgt met drie zetels veel in de melk te brokkelen omdat de zender al langer samenwerkt met MGM. Mancuso blijft de filmstudio leiden. Afgezien van Polygram en Kerkorian was ook News Corporation van de Britse mediamagnaat Rupert Murdoch in de markt om MGM over te nemen.