Militair VS in Japan opgepakt

TOKIO, 17 JULI. Een militair van de Amerikaanse marine is in de Japanse stad Sasebo in bewaring gesteld op verdenking van het aanvallen van een Japanse vrouw met een mes en het stelen van haar handtas. De militair verwerpt volgens een Japans persbureau echter elke verantwoordelijkheid. De vrouw is in de nek gewond en in een ziekenhuis opgenomen.

Een ander incident ontstond gisteren na een noodlanding van een Amerikaanse helikopter op een schoolterrein. De Amerikaanse marine gaf als commentaar dat “de bevolking nu de kans heeft gekregen een moderne helikopter van dichtbij te zien”, waarop het lokale bestuur woedend heeft gereageerd.

Criminaliteit en overlast zijn voor veel Japanners reden om te protesteren tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid. Over zes weken houdt het provinciale bestuur op het eiland Okinawa een referendum over de grote Amerikaanse aanwezigheid. Op Okinawa zijn eerder dit jaar drie Amerikanen veroordeeld wegens de verkrachting van een 12-jarig meisje. In Sasebo is in januari een Amerikaanse militair veroordeeld wegens een poging zijn Japanse vriendin te wurgen.