Gespannen beurs krabbelt voorzichtig op

AMSTERDAM, 17 JULI. De Amsterdamse beurs herstelde vanmorgen bij lage omzetten een beetje van het verlies van gisteren (2,1 procent). De AEX-index was even ruim vier punten hoger. Omstreeks het middaguur noteerde de graadmeter een winst van 1,43 punten op 529,70.

AMSTERDAM De aandelenkoersen gaven een gemengd beeld te zien. Het aandeel Ahold hield geen stand op de koers van 85 gulden waarvoor de emissie voor de overname van het Amerikaanse Stop & Shop gisteren in de markt werd gezet. Ahold verloor twee kwartjes op 84,50 gulden. Ook het aandeel Koninklijke Olie leverde in, 1,70 gulden op 252,60 gulden. Philips herstelde met een koerswinst van 2 gulden op 52,30 gulden.

Beleggers in Philips' dochter Polygram waren niet ontevreden met het feit dat de muziek- en filmproducent de strijd om de Amerikaanse filstudio MGM heeft verloren. Polygram steeg een gulden tot 90,40.

Banken en verzekeraars waren over het algemeen iets hoger. ABN Amro en ING noteerden een winst van 40 cent op respectievelijk 83,30 gulden en 47,90.

Na de hectische dag van gisteren waren de meeste handelaren opgelucht over de koersstijgingen die de meeste aandelen, weliswaar bij lage omzetten, te zien gaven. “De rust is teruggekeerd, maar vrijdag, als de nieuwe optieseries expireren gaan we weer wat zien”, aldus een handelaar.

Eén commissionair is kritisch over de orderstromen van de optiebeurs, die gisteren zorgden voor enorme uitslagen in de AEX. “Er zit geen enkele visie achter wat die jongens doen. Als de index door een bepaald punt keldert, gooien ze grote pakketten op de markt om zich in te dekken voor posities. Gelukkig is het vandaag rustiger.”

Gisteren sloot in Frankfurt de Dax-index, die eerder sloot dan Wall Street opende, 3,2 procent lager, Parijs verloor 2 procent en Londen 1,8 procent. Tegen het middaguur vandaag waren de Europese beurzen iets opgeveerd. Frankfurt haalde de schade in met een koerswinst van 1,1 procent, Parijs noteerde 0,45 procent hoger en Londen 0,35 procent.

De dollar heeft in de afgelopen 24 uur opnieuw terrein ingeleverd. De Amerikaanse munt noteerde bij opening een koers van 1,6725 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6810 gulden gisteren.

NEW YORK Na een nieuwe dag vol spectacel eindigde Wall Street gisteren met de hakken over de sloot. Aanvankelijk incasseerde de Dow Jones een verlies, van maximaal 167 punten (3 procent). Tegen het slot van de handel trokken de koersen echter aan. Het koersgemiddelde voor de dertig belangrijkste fondsen op de beurs van Wall Street eindigde de dag met een kleine winst van 9,26 punten op 5358,77 punten. De omzet behaalde een recordhoogte van 683 miljoen.

De goede tweede-kwartaalcijfers van autoproducent General Motors zetten kort na opening van de beurs in New York een positieve toon. De opleving was echter van korte duur. Texas Instruments, een belangrijke producent van elektronische apparatuur, maakte een winstdaling bekend met 73 procent tot 76 miljoen gulden. Na sluiting van de beurs presenteerde halfgeleiderproducent Intel een winststijging over het derde kwartaal van 18 procent. Dat was hoger dan verwacht.

TOKIO Ook op de effectenbeurs van Tokio volgde enig herstel na een snelle daling. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot uiteindelijk 6,53 punten hoger op 21.412,88 punten.