Ernst en omvang ramp laat onderkend

ROTTERDAM, 17 JULI. Ernst en omvang van het ongeluk met de Belgische Hercules C 130 op de vliegbasis Eindhoven is drie kwartier lang niet onderkend. Pas tegen kwart voor zeven werd voor de betrokken hulpverleners en autoriteiten duidelijk dat het vrachtvliegtuig vol passagiers zat.

Toen de politie, gewaarschuwd door een burger, om zes minuten over zes, drie minuten na het ongeluk - arriveerde, was de brandweer van de basis al bij het brandende wrak. De omvang van de ramp was toen noch bij de politie, noch bij de brandweer bekend. De verkeersleiding wist aan de hand van het vluchtplan wel hoeveel passagiers aan boord waren, aldus een woordvoerder van de luchtmacht. Om kwart over zes heeft de verkeerstoren assistentie ingeroepen van de regionale brandweer: “Toen wisten we dat de civiele autoriteiten moesten worden gewaarschuwd”. De regionale brandweer arriveerde acht minuten later met het eerste materieel om de brandweer van de basis te helpen bij het blussen.

In de loop van de bluswerkzaamheden wordt voor de brandweer pas duidelijk dat er behalve de bemanning nog veel meer mensen in het vliegtuig zitten. Niemand weet dan nog dat het merendeel door het inademen van gloeiende giftige rook is omgekomen. Om twintig voor zeven werd volgens een woordvoerder van de Eindhovense politie “aan alle kanten helder” wat er aan de hand is. Enkele minuten later valt het besluit de inzet van mensen en materieel “op te schalen”. “Bij die opschaling was duidelijk dat er verscheidene gewonden waren”, aldus de woordvoerder. De verantwoordelijke autoriteiten worden ingelicht, wegen afgezet, zodat bijvoorbeeld ambulances vrije doorgang hebben.

Chirurg W. van Erp van het Diakonessenziekenhuis in Eindhoven werd als hoofd van het regionale traumateam naar eigen zeggen om tien voor zeven thuis gebeld. Om tien over zeven arriveerde hij op de plaats van de crash. “De meeste lichamen lagen toen al afgedekt buiten het toestel”, aldus Van Erp. “We konden niks meer uitrichten.” Volgens hem zijn de slachtoffers allen aan een inhalatietrauma overleden. Ze hebben hete rookgassen binnen gekregen waardoor longen verbrandden. Verder heeft de klap van het ongeluk de longen grote schade toegebracht. “De lichamen waren niet verkoold. De inwendige verwondingen waren groter.”