Een warme zomer

DE KOERSWINST die de effectenbeurs van Wall Street sinds het begin van dit jaar had geboekt, is de afgelopen dagen weer verspeeld. De voedingsbron van de beurshausse, de enorme hoeveelheid spaargeld van de welvarende Amerikaanse naoorlogse generatie die via beleggingsfondsen naar de effectenmarkten stroomt, is voor het moment opgedroogd.

Daardoor krijgen de nooit verdwenen vrees voor oplopende inflatie, aangewakkerd door vijf jaar van economische groei, en de teleurstellende winstprognoses van het Amerikaanse bedrijfsleven weer de overhand. Dat heeft een dempend effect op de euforie.

De uiteenlopende ontwikkelingen van de obligatie- en de aandelenmarkten, de verwachting dat de Verenigde Staten voor een periode van stijgende rente staan nu de economie op volle toeren draait, hebben de stemming doen omslaan. Wall Street was volgens deskundigen naar schatting vijftien tot twintig procent overgewaardeerd en een flink deel van deze luchtbel is inmiddels ontstnapt.

Markten overdrijven de stemming, beurscorrecties weerspiegelen veranderingen in sentiment en perceptie. Tot begin juni kon de high tech hype in Amerika niet hoog genoeg stijgen. Nieuwe bedrijfjes die nog nooit een cent winst hadden gemaakt, werden voor miljarden naar de beurs gebracht. Nu vormen de tegenvallende winstverwachtingen van de technologiefondsen de directe aanleiding voor de koersval.

“WE ZAGEN enige paniekverkopen en daarna stapten mensen weer in de markt”, zei een analist in New York na de extreme koersschommelingen van gisteren. Het is duidelijk dat Wall Street naar een nieuw niveau zoekt en zolang dat niet gevonden is, zullen de scherpe koersbewegingen de komende tijd aanhouden.

De correctie van Wall Street die nog geen crash heet maar beleggers in vakantiestemming wel doet sidderen, is inmiddels overgeslagen naar Europa. Maar de Europese economische cyclus bevindt zich in een andere fase dan die in de Verenigde Staten. In Europa, althans in de kerngroep van toekomstige EMU-landen, is geen sprake van een acute dreiging van oververhitting maar eerder van aanhoudende economische slapte. Niettemin merken de Europese beurzen de invloed van New York en ook in Europa nadert het einde van een periode van dalende rente.

De plotselinge koersval van de dollar, in het spoor van de nervositeit op de Amerikaanse beurzen, heeft eveneens gevolgen voor Europa op korte termijn. Een zwakke dollar betekent een sterke D-mark en dat zet weer druk op andere munten in Europa. In de financiële markten belooft het toch nog een warme zomer te worden.