Beleggingslijnen staan roodgloeiend

ROTTERDAM, 17 JULI. De telefonische beleggingslijnen van de diverse banken beleefden gisteren een topdrukte in verband met de daling van de beurskoersen op het Damrak.

Een woordvoerder van de Postbank Beursorderlijn sprak van “een gigantische drukte”. Komen er normaal enkele duizenden telefoontjes per dag binnen bij de beleggingslijn - hoeveel het er precies zijn wil de Postbank uit concurrentie-overwegingen niet kwijt - sinds gisteren is dat aantal verdubbeld, waarbij de verkooporders verreweg in de meerderheid zijn.

“Maandag lag het aantal circa 40 procent hoger dan normaal, gisteren 100 procent.” De afgelopen weken waren juist “extreem rustig” in verband met de vakantieperiode, aldus de woordvoerder.

De telefonische verkooporders concentreren zich niet op bepaalde fondsen, maar laten een “overall beeld” zien, aldus de Postbank. “Wel krijgen we nogal wat mensen aan de lijn die weer afzien van hun inschrijving op de aandelenemissie van Ahold”, aldus de woordvoerder. De uitgiftekoers van de nieuwe aandelen Ahold werd maandag vastgesteld op 85 gulden per stuk.

Ook het call centre van ABN Amro in Nijmegen draaide op volle toeren. “Het is drukker dan normaal”, meldt een woordvoerder. “Het centrum is maximaal bezet.” Gistermorgen alleen al kreeg de ABN Amro Beleggingslijn 1300 telefoontjes met orders te verwerken. Maandagavond kwamen er 600 telefoontjes binnen. “Bovendien kwamen er gisteren nog eens duizenden verzoeken om informatie binnen”, aldus de woordvoerder.