Winst Siemens na 9 maanden op 1,65 mld

COMO, 16 JULI. Het Duitse elektro- en elektronicaconcern Siemens is aardig op weg de voor het lopende boekjaar uitgesproken winstverwachting te halen. In de eerste negen maanden noteerde Siemens een resultaat na belastingen van 1,65 miljard mark. Dat komt neer op een groei van 18 procent vergeleken met dezelfde periode van 1994/95.

Kort na het begin van het op 1 oktober begonnen boekjaar liet president-directeur Heinrich von Pierer al weten te mikken op ruwweg dezelfde groei als in het voorbije verslagjaar. Toen kon hij pronken met een resultaatverbetering van 26 procent.

Gisteren stelde de topman weliswaar dat zijn bedrijf in de laatste drie maanden zich nog “aanzienlijk moet inspannen”. Maar hij zei geen aanleiding te zien de doelstelling, die hij voor het gemak op 20 procent afrondde, in twijfel te trekken.

Over de ontwikkeling van de omzet toonde de topman zich iets optimistischer. Het volume nam in de eerste drie kwartalen toe met 7 procent tot 64,5 miljard mark. Volgens Von Pierer zal de doelstelling voor het hele jaar dan ook “licht” overschreden worden. Hij baseerde zich daarbij vooral op de wisselkoersbewegingen. De D-mark, die het afgelopen jaar het bedrijf zo veel parten heeft gespeeld, is tegenover de Amerikaanse dollar en de belangrijkste Europese munteenheden in waarde gedaald, waardoor Duitse producten in het buitenland goedkoper zijn geworden.

Toch heeft Siemens ook in de afgelopen negen maanden met tegenslagen te kampen gehad. De economische groei in de belangrijkste industrielanden is “merkbaar vertroebeld”. In eigen land is de bedrijvigheid in de bouw afgenomen, terwijl de vraag naar kapitaalgoederen zakte. Maar ook in het buitenland viel de groei van de elektromarkten tegen.

Belangrijkste oorzaak daarvan lag in de aanhoudende prijsdruk. Dat voelde het concern vooral bij de halfgeleiders, die in het afgelopen verslagjaar het grootste deel van de winst binnenbrachten. Het resultaat, dat Siemens niet over negen maanden per divisie uitsplitst, zal in deze tak lager uitvallen, stelde financieel-directeur Karl-Hermann Baumann. (ANP)