VERSE TUINBONEN MET SPEKJES EN KNOFLOOK

Voor mij is een radio in de keuken onmisbaar. Ik probeer vaak een bewerkelijk recept te combineren met het luisteren naar een boeiend hoorspel of iets dergelijks (de Engelse Radio 4 is bij mij favoriet). Het recept hieronder is een uitstekend voorbeeld van zo'n gelegenheid. Het recept zelf is niet moeilijk, maar de voorbereidingen kosten wel tijd. Maar ook zonder de radio aan is het zeker de moeite waard om voor tuinboonliefhebbers te maken.

Voor vier personen:

1 kleine bol knoflook

3 eetlepels olijfolie

150 gram sjalotjes, gepeld en in vieren gesneden

250 gram spekjes

1,5 kilo verse tuinbonen, dubbel gedopt (circa 350 gram gedopt gewicht)

grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Snijd de bovenkant van de bol knoflook af zodat de tenen zichtbaar zijn. Besmeer ze met 1 eetlepel van de olijfolie en zet de bol in een kleine overschaal. Giet er twee eetlepels water over, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Verwijder de folie en laat nog 20 minuten roosteren, of totdat de knoflook volledig gaar is. Zet weg en laat even afkoelen. Verhit de overgebleven 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en doe er de partjes sjalot in. Fruit ze circa 5 minuten en schep er dan de spekjes door. Bak het mengsel tot de sjalotjes en spekjes gaar zijn. Breng intussen een pan gezouten water aan de kook en doe er de tuinbonen in. Kook ze in circa 3 minuten bijtgaar. Giet ze af en zet even weg. Wip de inmiddels afgekoelde tenen knoflook in hun geheel uit hun velletjes en schep ze door het mengsel in de koekenpan. Schep er de gare tuinbonen door en laat het geheel al omscheppend doorwarmen. Betrooi met grof zeezout, maal er peper over en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean