'Regime in Bahrein treedt ook op tegen vrouwen en kinderen'

ROTTERDAM, 16 JULI. Vrouwen en kinderen worden de afgelopen achttien maanden in de Golfstaat Bahrein steeds vaker het slachtoffer van politiek geweld. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. Sinds eind 1994 hebben ten minste 22 mensen bij de voortdurende onrust de dood gevonden en werden duizenden mensen gearresteerd.

De onrust in Bahrein komt voort uit het ongenoegen van de shi'itische minderheid die politieke en economische hervormingen eist van de door sunnieten gedomineerde regering. Het geweld escaleerde vorig jaar met bomaanslagen in hotels, restaurants en bij een bank. Daarbij verloren acht mensen het leven en raakten ten minste vijf mensen gewond.

Volgens het rapport van Amnesty heeft de regering van Bahrein sinds 1994 op de aanslagen geantwoord met grootscheepse arrestaties, illegale executies, martelingen en het uitspreken van de doodstraf. Daarnaast worden familieleden van politieke tegenstanders gedwongen tot ballingschap in het buitenland.

Na een vermeende staatsgreep in Bahrein in 1981 werden shi'ieten die verdacht werden van banden met de Islamitische Republiek Iran, op grote schaal gearresteerd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Anderen werden vastgehouden in afzondering.

Ook vrouwen en kinderen werden maandenlang opgesloten zonder dat zij waren veroordeeld. Zij mochten gedurende hun vasthouding geen bezoek ontvangen van familieleden of een advocaat. Sommigen werden geslagen en verkracht omdat zij hadden deelgenomen aan demonstraties tegen de regering of omdat zij hadden geprobeerd te voorkomen dat hun echtgenoten werden gearresteerd. Anderen werden vastgehouden als 'gijzelaars' opdat hun mannelijke familieleden zichzelf zouden aangeven bij de politie.

In maart werden ongeveer twintig vrouwelijke studenten gearresteerd in verband met demonstraties op school en op straat. Zij werden meer dan een maand vastgehouden in de gevangenis zonder dat zij hun familieleden mochten zien. Volgens Amnesty werden daarnaast zo'n zestig kinderen van niet ouder dan negen jaar vastgehouden zonder dat zij juridische bijstand mochten ontvangen. Zij werden opgepakt zodat hun familieleden die door de politie werden gezocht, zichzelf bij de politie zouden aangeven.

De mensenrechtensituatie in Bahrein is sinds het midden van 1992 ernstig verslechterd. De crisis bereikte in december 1994 een dieptepunt. De afgelopen maand werden in Bahrein meer dan vijftig mensen gearresteerd in verband met een vermeende staatsgreep om de regerende familie Khalifa omver te werpen.