Rampen luchtvaart

Het ongeluk met het Hercules-transportvliegtuig heeft het grootste aantal doden onder passagiers veroorzaakt op Nederlands grondgebied. De grootste vliegramp in Nederland had plaats in 1992. Een Boeing-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al stortte kort na een tussenlanding op Schiphol neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmer.

43 Mensen kwamen om het leven: vier bemanningsleden en 39 mensen op de grond.

Het ernstigste ongeluk uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis gebeurde op het vliegveld van Tenerife, op de Canarische Eilanden. Daar botste in 1977 een Boeing 747 van de KLM op een ander toestel. Daarbij vielen in totaal 562 doden, onder wie 276 inzittenden van het KLM-toestel. De afgelopen decennia zijn enige tientallen militaire vliegtuigen in Nederland verongelukt.