Positie Karadzic zet verkiezingscampagne in Bosnië onder druk

SARAJEVO, 16 JULI. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft gisteren gezegd dat de campagne voor de verkiezingen in Bosnië niet kan beginnen als de Bosnisch-Servische partijleider Radovan Karadzic niet het politieke toneel verlaten heeft.

De Amerikaanse diplomaat Robert Frowick, hoofd van de OVSE-missie in Bosnië en belast met de organisatie van de verkiezingen, zei dat het zijn “onveranderlijke positie” is dat er geen partijen aan de verkiezingen op 14 september kunnen meedoen, die verdachten van oorlogsmisdaden in leidinggevende functies hebben. Frowick zei dat er een “wederzijds acceptabele” oplossing met de Bosnische Serviërs moet worden uitgewerkt. Hij had afgelopen weekeinde al besloten het begin van de verkiezingscampage met vijf dagen uit te stellen tot komende vrijdag. “U kunt er zeker van zijn dat als vrijdag [19 juli] de campagne van start gaat, deze zaken tegen die datum moeten zijn opgelost”, zei Frowick gisteren.

De onderhandelaar van het vredesakkoord in Bosnië, oud-Bosnië-gezant Richard Holbrooke, die door de Amerikaanse regering opnieuw naar de Balkan is gestuurd, heeft tijdens een tussenstop vanochtend in Brussel een uur lang overleg gevoerd met NAVO-secretaris-generaal Solana en NAVO-opperbevelhebber Joulwan. Holbrooke zei dat zijn missie “alle partijen duidelijk zal maken dat de Verenigde Staten niet gelukkig zijn met de mate van naleving” van het vredesakkoord van Dayton. “We zijn in het bijzonder niet gelukkig met de mate van naleving door de Serviërs”, zei Holbrooke, die nu bankier is op Wall Street. Hij spreekt de komende dagen met de presidenten van Bosnië, Servië en Kroatië. Holbrooke zal vooral druk uitoefenen op de Servische president Milosevic om Karadzic en Mladic uit hun functies te zetten. Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken “blijft herinvoering van sancties tegen Servië natuurlijk een optie”. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie konden het gisteren in Brussel niet eens worden over een strategie om Karadzic te verwijderen als de missie van Holbrooke mislukt. Over de noodzaak van diens verwijdering bestond wel overeenstemming, onderstreepte de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Dick Spring.

Volgens diplomaten slaagden Groot-Brittannië en Frankrijk er niet in om steun te krijgen voor de aanpak van de internationale vredescoördinator Carl Bildt, die bang is dat de partij van Karadzic de verkiezingen kan dwarsbomen via een boycot als zij gedwongen wordt hem te laten vallen. De VS en Duitsland zijn juist voor een hardere lijn.

Bosnisch-Servisch leiders in de noordelijke plaats Doboj hebben vandaag gedreigd politiemensen van de VN te gijzelen als Westerse eenheden zullen proberen Karadzic te arresteren. De politiechef in het Bosnisch-Servische hoofdkwartier Pale heeft gisteren gedreigd VN-politiemensen en NAVO-soldaten aan te vallen als het Westen probeert zijn leiders aan te houden. (Reuter, AP)