Onderzoek naar fusie speelgoed

DEN HAAG, 16 JULI. Minister Wijers (Economische Zaken) heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken of de overname door Blokker van de Nederlandse speelgoedwinkels van het Amerikaanse concern Toys 'R' Us voldoet aan de Europese fusieregels.

In een brief aan Europees commissaris Van Miert (mededinging) heeft Wijers gisteren zijn bezorgdheid uitgesproken over de overname. De minister is bang dat Blokker zijn machtsstructuur verder zal uitbouwen en zo de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse speelgoedmarkt eenzijdig en nadelig zal beïnvloeden. Dit kan zowel nadelig uitwerken voor het midden- en kleinbedrijf op deze markt als voor speelgoedfabrikanten en -importeurs, aldus Wijers.

Blokker wilde vanmorgen geen commentaar geven. Blokker is in ons land de grootste speelgoeddetaillist met een marktaandeel van 44 procent en in totaal 340 winkels onder de namen Bart Smit en Intertoys. Inclusief Toys 'R' Us stijgt dit aandeel naar ongeveer 51 procent.

Het is de tweede keer dat Wijers Brussel vraagt om een overname te toetsen aan de Europese concentratieregels. Eerder gebeurde dit bij de vorming van de Holland Media Groep (HMG), een mediaconglomeraat van RTL 4, Veronica, Endemol en VNU. Van Miert bepaalde dat HMG de televisiezender RTL 5 moest verkopen. Bovendien moest Endemol zijn belang in HMG verminderen.

Vermoedelijk medio volgend jaar treedt de nieuwe Wet Mededinging in werking. Een wetsvoorstel daartoe ligt momenteel bij de Kamer. In de nieuwe wet krijgt de Nederlandse overheid, via een nog op te richten anti-kartel-autoriteit, de mogelijkheid om zelf onderzoek te doen naar kartelvorming. Nu wordt alle onderzoek door Brussel gedaan.