Nederlander in Singapore had 2 soorten xtc

SINGAPORE, 16 JULI. De Nederlander Ton Alling, die begin juni op de luchthaven van Singapore werd aangehouden met 2.238 xtc-pillen op zak, is vanmorgen door een Singaporese rechter officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het importeren van twee verschillende soorten xtc-tabletten.

Uit chemisch onderzoek van het Centrale Narcotica Bureau (CNB) van Singapore is gebleken dat de 48-jarige Nederlander twee soorten xtc-pillen bij zich droeg toen hij op zondagmiddag 9 juni bij een veiligheidscontrole voor het instappen van zijn vliegtuig naar Surabaya werd aangehouden. De Hagenaar Alling had de pillen verstopt in zeven pakjes sigaretten. Naar zijn zeggen waren het medicijnen die hij voor een vriend uit Nederland had meegenomen voor diens familie in Indonesië.

In de tenlastelegging die vanmorgen in de rechtszaal aan Alling werd voorgelezen, staat dat het gaat om twee soorten tabletten waarin afgeleiden van phenethylamine zijn gevonden, een amfetamine-achtige stof. De maximumstraf die Alling voor de import van de xtc-pillen kan krijgen, bedraagt dertig jaar en vijftien stokslagen. De minimumstraf bedraagt vijf jaar cel en vijf stokslagen. De straatwaarde van de partij xtc-tabletten bedraagt volgens de politie van Singapore ruim 150.000 gulden.

De rechter maakte vanmorgen bekend dat de zaak op zaterdag 27 juli zal worden vervolgd als het gerechtelijk vooronderzoek begint. In een besloten zitting zullen de openbare aanklager en de advocaat van Alling dan bespreken welke getuigen zij willen oproepen en hoeveel tijd zij denken nodig te hebben om de zaak voor te bereiden. Afhankelijk van de uitkomst van dit vooronderzoek zal de Singaporese rechter beslissen wanneer het proces tegen de Nederlander daadwerkelijk kan beginnen.

Alling zal in zijn verdediging moeten aantonen dat hij niet wist dat hij xtc-pillen bij zich droeg. Hij zal tevens moeten verklaren waarom hij op 9 juni in Singapore overstapte op een op de Singaporese luchthaven gekocht ticket voor een vlucht met de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda naar Surabaya. Alling was in het bezit van een KLM-retourticket Amsterdam-Denpasar (Bali) maar verkoos om tot nu toe onduidelijke redenen de tussenstop in Singapore om een verandering in zijn reisschema door te voeren. Alling heeft vanaf het moment dat hij werd aangehouden beweerd dat hij niet wist dat hij xtc-pillen bij zich droeg.

Alling wordt in zijn zaak terzijde gestaan door de gerenommeerde Singaporese advocaat Suppiah. Deze boekte drie jaar geleden een groot succes met een andere Nederlander, Maria Krol, wie drugsmokkel ten laste was gelegd. Suppiah wist haar in een historische rechtszaak van de doodstraf te redden door aan te tonen dat Krol niet had kunnen weten dat er 1,6 kilo heroïne verstopt zat in dichtgelaste machineonderdelen, aangetroffen in haar bagage. Maria Krol werd daarom bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

    • Max Christern