N-Korea zoekt hulp voor investeringen

TOKIO, 16 JULI. Noord-Korea zoekt ruim drie miljard dollar buitenlandse steun voor investeringen in de infrastructuur van de speciale economische zone Rajin-Sonbong aan de grens met China en Rusland. Dit maakte Kim Jong U, vice-voorzitter van de Noordkoreaanse commissie voor economische relaties met het buitenland, gisteren in Tokio bekend.

Kim arriveerde zondag in Japan aan het hoofd van een Noordkoreaanse delegatie om deel te nemen aan een symposium over investeren in Noord-Korea. “Economische samenwerking kan een bijdrage leveren aan het normaliseren van de betrekkingen”, zei Kim gisteren. Japan en Noord-Korea zijn al geruime tijd informeel in gesprek over het herstarten van normaliseringsonderhandelingen. Onderhandelingen die zeer gevoelig liggen omdat Japan moet uitkijken dat het niet Zuid-Korea voor het hoofd stoot. Kim blijft twee weken in Japan en zal in het hele land uitleg geven over de investeringsmogelijkheden in Noord-Korea. In Japan wonen enige honderdduizenden Koreanen waarvan velen zich met het noordelijke gedeelte verbonden voelen. Kim Jong U staat in Japan bekend als technocraat en nauw geliëerd aan de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il. Hij is verantwoordelijk voor de speciale economische zone Rajin-Sonbong. Noord-Korea wil volgens Kim in totaal vier miljard dollar investeren in de infrastructuur van het gebied. Een vijfde van dat bedrag kan het land zelf opbrengen, de rest zou moeten worden bijgedragen door het buitenland en instanties als de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Kim benadrukte gisteren dat de Noord-Koreaanse markt open is voor het buitenland. Produkten uit de speciale economische zone worden gedeeltelijk naar het buitenland geëxporteerd maar vinden via speciale handelshuizen ook hun weg naar de binnenlandse markt, aldus Kim. Een aantal Zuidkoreaanse bedrijven heeft produktievestigingen in Noord-Korea om gebruik te maken van de lage lonen in het land.

Sinds grote overstromingen vorige zomer het land teisterden is Noord-Korea geconfronteerd met de ernstigste crisis uit haar bestaan.