Kritiek van ooggetuigen; Hulp zou traag zijn begonnen

ROTTERDAM, 16 JULI. Werknemers van het vliegveld Eindhoven die gisteren ooggetuige waren van het ongeluk, menen dat de hulpverlening moeizaam op gang is gekomen doordat het vliegveld zeer moeilijk bereikbaar was.

Het duurde al tien tot twintig minuten voordat de brandweer van het vliegveld - “zonder zwaailichten of sirene” - naar de Hercules reed. De brandweer van buiten het vliegveld arriveerde ongeveer twintig minuten nadat het toestel was neergestort, maar ze konden volgens deze getuige het terrein niet op. “Vanwaar ik werk kijk ik uit op de ingang naast het bedrijf Flying Camera. Mensen van de onderhoudsdienst deden de poort niet open terwijl buiten brandweer, politie en ambulances stonden”. De bewuste poort zou pas tien voor zeven zijn geopend. “Tot die tijd reed de brandweer rondjes.”

Volgens deze getuige duurde het ook lang voordat de politie de baan had afgezet en konden ramptoeristen aanvankelijk wel de baan op. “Het ging allemaal ongelooflijk langzaam”, aldus deze getuige.

K. Tomeï van het luchtfotografiebedrijf Flying Camera zegt dat het toegangshek naast het bedrijf altijd gesloten is. “Het hek moet met een bepaalde zendcode worden geopend.” Werknemers van de onderhoudsdienst zouden ook over de toegangscode beschikken. Volgens hem is de ingang van het militaire deel van het vliegveld moeilijk te vinden. “De structuur van het vliegveld is niet overzichtelijk. Het duurt wel drie kwartier om langs het hele terrein te rijden.” Bijkomend probleem is volgens Tomeï dat de plek waar het vliegtuig is neergestort drassig is.

De gewonden werden vervoerd naar vier ziekenhuizen in de omgeving. Daar werden overeenkomstig het rampenplan alle operatiekamers in gereedheid gebracht. Een aantal gewonden moest nadien worden overgebracht naar Rotterdam en het 'Brandwondencentrum' in Beverwijk. Men had veel last van “ramptoeristen”. Het luchtverkeer van en naar Eindhoven is tot vanmiddag stilgelegd. Om zeven minuten over twaalf landde weer een passagiersvliegtuig.

Premier Kok, die zijn vakantie onderbrak, kwam met staatssecretaris Gemlich Meijling van defensie gisteravond naar het vliegveld waar hij een ontmoeting had met familie van de slachtoffers. Hij zei “verslagen” te zijn en noemde het ongeluk “buitengewoon tragisch”. Kok zei verder dat koningin Beatrix vanuit haar Italiaans vakantieadres haar “gevoelens van diep medeleven” had betuigd. Ook minister Voorhoeve (Defensie) keerde dinsdagmiddag van zijn vakantieadres in de buurt van Grenoble terug naar ons land.

Samen met Kok woont hij morgen de herdenkingsdienst in Eindhoven bij. Namens het Koninklijk Huis zal de prins van Oranje naar de plechtigheid gaan. Op het terrein van het vliegveld is vandaag een rouwkapel ingericht. Defensie zorgt voor de opvang van familie.

Volgens de Belgische minister van defensie J.P. Poncelet, die gisteravond naar Eindhoven kwam, verkeerde het 26 jaar oude toestel in goede staat en was de bemanning weliswaar jong, maar zeer ervaren. Het komt vaker voor dat Nederland Belgische Herculestoestellen gebruikt. De Nederlandse luchtmacht heeft er slechts twee tegen de Belgen twaalf. In België wordt de Hercules gemoderniseerd opdat hij tot 2010 in de lucht kan blijven. De aanpassing moet tegen 1998 klaar zijn. Het verongelukte toestel zou over enige tijd aan de beurt zijn om te worden opgeknapt.

Het vliegveld bij Eindhoven fungeert als militaire vliegbasis. Het wordt ook gebruikt door de burgerluchtvaart, in het bijzonder voor zakenvluchten. Het heeft één start- en landingsbaan van drie kilometer.