Kenia stuurt geen militairen naar Burundi

NAIROBI, 16 JULI. Het is uitgesloten dat het Keniaanse leger deelneemt aan de interventiemacht voor Burundi. Dat heeft president Daniel arap Moi gisteren gezegd aan het begin van een bezoek van zijn Oegandese ambtsgenoot, Museveni. Oeganda levert wel militairen voor de interventie.

“Ik stuur geen Keniaanse militairen naar Burundi”, aldus arap Moi. “Ik ken de problemen in Burundi van a tot z en ik weet dat de Tutsi's zullen doorvechten tot het einde”, aldus de president. “Ik heb grote twijfels over het plan totdat extremisten van beide partijen toestemmen in vrede.” Overigens bestond al grote twijfel over deelname van Kenia aan de interventiemacht, waarover vorige maand in de Tanzaniaanse stad Arusha een akkoord werd bereikt. Bij die onderhandelingen was Kenia slechts als waarnemer aanwezig. Naast Oeganda hebben ook Tanzania en Ethiopië toegezegd militairen te leveren aan de interventiemacht.

In de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, hebben ongeveer drieduizend Tutsi-jongeren gisteren geprotesteerd tegen de voorgenomen interventie. 'Wij jongeren zijn bereid om voor ons land te vechten', stond op spandoeken. Binnen Burundi stuiten de plannen op groot verzet, zowel van extremistische Hutu's als van Tutsi-politici.

In Nairobi heeft Leonard Nyangoma, de leider van de Hutu-guerrillabeweging CNDD, inmiddels een verklaring uitgegeven waarin hij zegt dat uitvoering van het plan zonder hem te consulteren neerkomt op een invasie. Het CNDD heeft met name problemen met de deelname van Oeganda, dat de kant gekozen zou hebben van de Tutsi's. In de regio wordt er van uit gegaan dat Tanzania daarentegen weer sympathie koestert voor de Hutu's.

In Burundi is het al onrustig sinds 1993, toen voor het eerst een Hutu tot president werd gekozen. Binnen het Burundische leger, dat uitsluitend uit Tutsi's bestaat, leidde de verkiezing van Ndadaye tot grote onvrede. In oktober 1993 werd de president door een groep opstandige Tutsi-militairen vermoord. Ndadaye's opvolger, Ntaryamira, kwam in april 1994 om het leven toen het vliegtuig van zijn Rwandese ambtsgenoot Habyarimana, met wie hij terugreisde uit Tanzania, werd neergeschoten. In de burgeroorlog in Burundi komen inmiddels gemiddeld duizend mensen per maand om het leven. (Reuter)