KBB-concern bekeert zich tot chip-kniptechniek

ROTTERDAM, 16 JULI. De chipknip van de Nederlandse banken heeft een belangrijke slag gewonnen in de concurrentiestrijd met de chipper, de chipkaart van PTT Telecom en de Postbank. Het KBB-concern, eigenaar van de warenhuisketens De Bijenkorf en Hema, zal voor betalingen in zijn winkelketens gebruik maken van de chipknip-technologie.

Diverse goed geïnformeerde bronnen bevestigden vanmorgen dat KBB daarover een overeenkomst heeft gesloten met huisbankier ABN Amro. Andere grote detailhandelsconcerns, zoals supermarktketen Albert Heijn en Vroom & Dreesmann, hebben al eerder de chipknip-technologie omarmd. Dit najaar wordt begonnen met de landelijke invoering van de chipknip en de chipper. KBB zal in zijn vestigingen kaartlezers plaatsen die zijn geschikt voor afrekeningen met de chipknip. In een later stadium kunnen die kastjes geschikt worden gemaakt voor de chipper van PTT en de Postbank.

De stap van KBB is opmerkelijk, omdat dochteronderneming Hema enkele weken geleden aankondigde een spaarprogramma te ontwikkelen op basis van de chipper-technologie. Hema ontwikkelt het spaarsysteem samen met C&A, Edah en Esso. Dit spaarprogramma zou een tegenhanger moeten worden van het populaire Air Miles, waarin ondermeer V&D, Shell, Albert Heijn en ABN Amro participeren. De Bijenkorf heeft een van de meest succesvolle klantenkaarten in Nederland. De Bijenkorf zou die kaart, net als de klantenkaart die Albert Heijn ontwikkelt, nu kunnen voorzien van de mogelijkheid kleine betalingen te verrichten. KBB was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerder van de chipper-organisatie liet vanmorgen weten “dat het mooi was geweest wanneer in navolging van de Hema ook het moederbedrijf (KBB) voor de chipper had gekozen.” De woordvoerder voegde eraan toe dat het voor de klant in principe geen verschil zal maken of met de chipknip of de chipper zal worden betaald. De kaartlezers in de KBB-vestigingen moeten dan wel zijn voorzien van software die de chipper kunnen 'lezen'.

De meest simpele chipkaart kan honderd keer meer gegevens bevatten dan een kaart met magneetstrip, zoals de pinpas. Met de chipknip, de 'officiële' kaart van de banken, loopt sinds herfst vorig jaar een proef in Arnhem. De Postbank trof in december vorig jaar de overige banken onaangenaam door samen met PTT Telecom een concurrerend initiatief aan te kondigen, de chipper. Met de 'multifunctionele' chipper kan in tegenstelling tot de chipknip 'oude stijl' ook gebeld en gespaard worden. De bankenorganisatie Interpay is sindsdien koortsachtig bezig de chipknip ook geschikt te maken om diverse taken te verrichten. Zo kondigden de Air Miles-partners Hema, V&D, Shell en ABN Amro aan dat hun spaarprogramma ook op de chipknip zal worden aangebracht.

    • Paul Wessels