Dit is een artikel uit het NRC-archief

Muziek

Jong talent strijdt om nieuwe NPS-cultuurprijs

De NPS-cultuurprijs, wekelijks vanaf woensdag 17 juli, Ned.3, 20.55u.

Jonge onbekende kunstenaars kunnen deze zomer meedingen naar een nieuwe prijs: de NPS-cultuurprijs. Morgen begint een televisieserie van tien programma's, waarin het werk van 27 jonge talenten zal worden beoordeeld door een jury.

In iedere uitzending wordt het werk van drie kunstenaars belicht. Zij beoefenen uiteenlopende kunstvormen als muziek, literatuur, schilderkunst, vormgeving, beeldhouwkunst, dans, fotografie en architectuur. Iedere kunstenaar wordt aan het publiek gepresenteerd door een bekende deskundige in zijn vakgebied. Zo stelt violiste Emmy Verhey (31 juli) bijvoorbeeld haar oogappel de 14-jarige violiste Marlene Hemmer voor, componist Louis Andriessen (14 augustus) het jonge compositie-talent Calliope Tsoupaki en fotograaf Erwin Olaf (2 september) de fotografe Cornélie Tollens. In de eerste aflevering staan de schrijver Hafid Bouazza, de schilder Barend van Hoek en saxofoniste Esmée Olthuis in de 'spotlights'.

Alle deelnemers zijn tussen 14 en 35 jaar oud en wonen en werken in Nederland. “Wij hebben gerenommeerde kunstenaars gebeld om te vragen welke jonge mensen binnen hun vakgebied goed zijn”, legt Julia Emmering uit, de co-producente van het programma. “De namen die wij het meest hoorden, hebben wij uitgenodigd om mee te doen aan de uitzending.”

Volgens coördinator Rients Slippens (NPS) is het programma bedoeld als steuntje in de rug voor jonge talenten. “Wij willen jonge kunstenaars introduceren aan het grote publiek”, zegt hij. “Het wedstrijdelement is toegevoegd omdat dat leuk is voor de kijker.

Tijdens de uitzending blijkt echter dat de wedstrijd het programma overheerst. Het filmpje dat het werk van de kunstenaar aan het publiek presenteert is erg kort. Het beeld dat de kijker krijgt van zijn werk is daarom nogal oppervlakkig. Dat is jammer, in het licht van de doelstelling van het programma.

Het gesprek van de juryleden met de kunstenaars en hun begeleiders neemt het grootste deel van de uitzending in beslag. De vijf juryleden zijn Wim van Krimpen (Kunsthal Rotterdam), oud-journaliste Jeanne Roos, musicus Han de Vries, architect Karel Weber en VPRO-medewerker Huib Schreurs. Zij kiezen iedere uitzending één kunstenaar, die genomineerd wordt voor de prijs. Van al die winnaars wordt een levensgrote foto gemaakt, die tijdens de volgende uitzendingen ergens in het decor komt te staan. Dat is een leuk gezicht. Zo blijven alle genomineerden aanwezig tijdens de volgende uitzendingen. De winnaar wordt tijdens de tiende uitzending op maandag 9 september bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de NPS-cultuurprijs een jaarlijks terugkerende prijs wordt. De prijs bedraagt 25.000 gulden en moet besteed worden aan een kunstproject dat de kunstenaar van te voren bekend maakt.