Israel gaat afgrendeling versoepelen

JERUZALEM/GAZA, 16 JULI. Israel heeft besloten de afgrendeling van de Palestijnse gebieden te versoepelen “om de economische nood van de Palestijnen te verlichten”.

Niet bekend

Het Israelische besluit komt twee dagen voor de eerste ontmoeting tussen Likud-premier Benjamin Netanyahu en de Egyptische president Hosni Mubarak. Eerder deze week meldden de Israelische media nog dat Netanyahu de Palestijnen had laten weten de afgrendeling slechts te zullen versoepelen als de Palestijnse leider Yasser Arafat de Palestijnse instellingen in Jeruzalem sloot en harde actie nam tegen Palestijnse moslim-extremisten.

De afgrendeling heeft de economische toestand in Palestijns gebied ernstig belast. Volgens Palestijnse zegslieden kost de maatregel de Palestijnse economie ten minste 6 miljoen dollar per dagen aan verloren lonen en export.

Eerder op de dag werd bekend dat Arafat heeft geweigerd een afgezant van Netanyahu te ontmoeten, die met hem wilde praten over het komende bezoek van de Israelische premier aan Egypte. Arafat had de adviseur eind juni al ontvangen. Netanyahu zelf heeft weinig enthousiasme getoond voor een ontmoeting met Arafat.

De Amerikaanse president Bill Clinton Yasser heeft Arafat in een handgeschreven brief verzekerd dat de Amerikaanse visie op het Israelisch-Palestijnse vredesproces niet is gewijzigd sinds de Israelische verkiezingen. “De brief was heel belangrijk, heel geruststellend en vol steun”, aldus Arafats adviseur Nabil Abu Rdainah. De Amerikaanse consul-generaal in Jeruzalem, Edward Abington, bezorgde de brief gisteren, kort na de terugkeer van premier Netanyahu uit Washington.

Netanyahu's harde opstelling tijdens zijn bezoek aan de VS, waar hij onder andere steun voor Israelische kolonisten in bezet gebied uitte en zich met kracht verzette tegen een Palestijnse staat, heeft woede gewekt bij de Palestijnen en bezorgdheid in Amerikaanse regeringskringen. (AP, Reuter)