International De Kock (31) van Roda JC naar Schalke

KERKRADE, 16 JULI. Johan de Kock speelt het komend seizoen bij Schalke '04. Na Youri Mulder is de international de tweede Nederlander bij de Bundesligaclub. De Kock had nog een langlopende verbintenis bij Roda JC, maar hij had al vaker te kennen gegeven weg te willen.

“De stap naar een echte topclub wil ik graag maken”, zei de 31-jarige verdediger nog tijdens het Europees kampioenschap, waar hij in alle duels van het Nederlands elftal in actie kwam.

Eerder ketsten onderhandelingen met onder meer Anderlecht en Feyenoord af, omdat Roda een te hoge afkoopsom vroeg. Een afvaardiging van de Schalke bereikte echter snel overeenstemming met Roda.

Schalke behoort in Duitsland tot de subtop. De club plaatste zich het afgelopen seizoen voor het eerst sinds negentien jaar voor Europees voetbal. “Een club met ambitie”, zo sprak De Kock over Schalke, kort nadat hij voor drie jaar had getekend. “Wat entourage en publiek betreft is het de tweede club van Duitsland. Spelen voor 70.000 toeschouwers in plaats van 7.000, dat is toch wat anders.”

Bij Roda was De Kock, die ingenieur van beroep is, semi-prof. Dat zit er bij Schalke niet meer in. “Het is moeilijk, waarschijnlijk onmogelijk, hier sport en werk met elkaar te combineren. Ik moet er nog met m'n huidige baas over praten.”

Wel heeft hij de Duitse club van zijn beroepsmogelijkheden op de hoogte gebracht. “Ze gaan een nieuw stadion bouwen. Wellicht dat ik daarbij op de één of andere manier betrokken word.” (ANP)