Griekenland heft veto in EU op

BRUSSEL, 16 JULI. Griekenland heeft zich gisteren in principe bereid getoond zijn veto tegen een Europees handels- en investeringsplan voor de Middellandse Zee (MEDA), wegens de deelneming van Turkije, op te heffen.

In ruil daarvoor aanvaardden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie gisteren in Brussel een verklaring dat de Grieks-Turkse territoriale geschillen dienen te worden geregeld op basis van het internationale recht. Athene eist dat Turkije deze verklaring onderschrijft.

Het compromis was voorbereid door de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Dick Spring, die vorige week een bezoek bracht aan Athene. Ierland is op dit moment voorzitter van de EU. Spring spreekt morgen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Tansu Çiller, over de kwestie. In een eerste reactie vanuit Ankara deed Turkije een beroep op de EU te waarborgen dat het Griekse veto onvoorwaardelijk wordt opgeheven.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Theodoros Pangalos, waarschuwde gisteren dat Athene de ontwikkelingen in Ankara van nabij volgt en zich het recht voorbehoudt om de deelneming van Turkije aan het MEDA-akkoord alsnog te blokkeren. “Vandaag genomen besluiten kunnen veranderen”, zei hij na de bijeenkomst in Brussel. Hij wees erop dat het nog wel even duurt voor het geld daadwerkelijk wordt vrijgegeven.

Het gaat om de toewijzing van 1,3 miljard ecu (2,7 miljard gulden) van een in totaal 4,7 miljard ecu belopend pakket dat in laatste instantie de schepping van een Mediterrane vrijhandelszone beoogt. De Griekse bezwaren tegen het Turkse aandeel blokkeerden de hulp aan alle 12 deelnemers.

Ongeveer een half jaar geleden raakten beide landen nog bijna slaags over een onbewoond rotseilandje voor de Turkse kust. (Reuter, AP)