Europese autoverkoop bijna 5 procent groter

In de eerste helft van dit jaar zijn in West-Europa bijna 6,7 miljoen nieuwe personenwagens verkocht, 4,8 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Of de groei in de tweede helft van dit jaar doorzet, valt te bezien, want in juni verminderde de verkoop ten opzichte van een jaar ervoor met 8,8 procent.

De cijfers van de ACEA (de associatie van Europese autofabrikanten) hebben betrekking op de vijftien landen van de Europese Unie plus Noorwegen en Zwitserland. Volgens die cijfers zat Nederland onder het gemiddelde. Met 288.700 personenauto's was de verkoop in ons land 3,7 procent groter dan in de eerste zes maanden van 1995. Het verkoopcijfer voor Nederland is overigens nog niet definitief. De sterkste groei van de verkoop deed zich voor in Noorwegen, waar met een totaal van 65.600 auto's ruim 38 procent meer werd verkocht. In Ierland groeide de verkoop met 34,4 procent. Alleen in Zweden en Italië ging de verkoop achteruit, in beide landen met 0,7 procent.