Emissiekoers Ahold verhoogt beursmalaise

AMSTERDAM, 16 JULI. Na Wall Street gingen ook de koersen in Amsterdam scherp omlaag. Het vertrouwen werd verder ondermijnd door de uitgiftekoers van Ahold. Beleggers kregen het aandeel toegewezen voor slechts 85 gulden. Er werden in dubbeltelling zes miljoen aandelen verhandeld.

AMSTERDAM De AEX-index opende 14,33 lager en stond na ruim twee uur handel 11,91 lager op 527,33 punten. De midkap-index stond voor het middaguur 29,46 punten lager op 771,37 punten. Alle Europese beurzen reageerden op de malaise op Wall Street. Het bericht op de beurs dat 100 procent op inschrijving van de aandelen Ahold is toegewezen, had eveneens een negatief effect. Het betrof een emissie van 36 miljoen aandelen. Ook de andere hoofdfondsen moesten fors inleveren. Koninklijke Olie verloor 5,70 gulden op 257,10. Heineken leverde 6,30 gulden in op 366. Philips moest eveneens een forse tik incasseren: 1,50 op 49,30. Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was Randstad dat acht gulden inleverde op 119. Op de lokale markt was automatiseerder CMG de grootste verliezer, met een val van twee gulden op 13,90.

Het verlies op de obligatiemarkt viel mee. De koersen gingen gemiddeld zo'n een tot twee dubbeltjes naar beneden. De toonaangevende dertigjarige staatslening verloor dertig cent op 104,95. De koersen lijken zich redelijk te houden dank zij beleggers die hun toevlucht nemen tot vastrentende waarden.

De Amerikaanse dollar is de handel op de Europese wisselmarkten vanochtend met een duidelijk lagere koers begonnen. In Amsterdam werd vanmochtend een koers opgegeven van 1,6950 gulden tegenover een slotkoers van 1,7070 gisteren. De dollar sleepte het pond sterling mee naar beneden. De Britse valuta begon op 2,6370, een cent minder dan de 2,6470 gisteren.

NEW YORK Gisteren zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York sterk naar beneden gegaan. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen viel met 161,05 punten tot 5349,51, een daling van 2,9 procent. De slotstand is de laagste sinds eind januari dit jaar. Er werd een ruime omzet behaald van 420 miljoen aandelen, waarbij de verhouding winnaars-verliezers uitkwam op 7:1.

Het verlies is een voortzetting van de gang van zaken van vorige week. De beleggers hebben weinig vertrouwen in de financiële prestaties van het Amerikaanse bedrijfsleven en zijn hun aandelen liever kwijt dan rijk. De cijfers van Coca-Cola, dat een halfjaarwinst van 1,76 miljard dollar bekendmaakte, vielen overigens wel binnen de verwachtingen.

Op de elektronische Nasdaq-beurs kwam het koersgemiddelde uit op een verlies van 3,9 procent. Op deze schermenbeurs staan veel elektronicafondsen genoteerd, zoals Sun, Apple, Microsoft en Intel. Deze week en volgende week komen de grote bedrijven in de elektronicasector met winstcijfers.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een flinke tik meegekregen van de sterke koersdaling die de aandelenkoersen gisteren op de Newyorkse beurs lieten zien. De Nikkei-index zakte met 347,07 punten tot 21.406,35, wat overeenkomt met een daling van 1,6 procent. In drie kwartier tijd zakte de beursindex met bijna 380 punten. Gedurende de rest van de handel kwam daar weinig verandering meer in. De Japanse minister van Financiën, Wataru Kubo, sprak mediaberichten tegen dat zijn ministerie met de centrale bank praat over een eventuele rentestap, maar dat verminderde de geruchten niet.