Emissie brengt minder op; Koersval kost Ahold bijna 200 miljoen

ROTTERDAM, 16 JULI. De koersval op de Amerikaanse aandelenmarkt gisteravond heeft Ahold naar schatting bijna 200 miljoen gulden gekost in de vorm van een lagere opbrengst voor de uitgifte van nieuwe aandelen.

De emissie is bedoeld om de recente Amerikaanse overname van de Stop & Shop winkelketen te betalen. Ahold en het bankensyndicaat onder leiding van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs dat verantwoordelijk is voor de plaatsing van de aandelen bij beleggers, hebben de prijs van de nieuwe aandelen vanochtend vastgesteld op 85 gulden. Deze prijs was bijna vier gulden lager dan de slotkoers van Ahold maandagmiddag op de Amsterdamse effectenbeurs. De aandelenkoers van Ahold stond toen al onder druk door de scherp lagere opening van de koersen op de Amerikaanse beurs, die vervolgens bijna 3 procent lager is gesloten.

Ahold verkocht gisteravond 36 miljoen nieuwe aandelen, dat was de grootste aandelenemissie ooit van een Nederlandse onderneming. Gegeven de turbulentie op de financiële markten noemt Ahold de aandelenemissie geslaagd. “Ahold is erin geslaagd tegen de achtergrond van een beursklimaat waar een hoop vraagtekens bij waren, 3 miljard gulden uit de kapitaalmarkt te halen”, aldus een woordvoerder van het concern. “Dat getuigt van een aanzienlijk vertrouwen van beleggers in Ahold.”

De afgelopen drie weken maakte Ahold-presidenr drs. C. van der Hoeven een wervelwind-tournee langs banken en professionele beleggers in Europa en Amerika om de nieuwe aandelen aan de man te brengen.

Rond het middaguur stond de koers van de aandelen Ahold op de Amsterdamse effectenbeurs op 85,10 gulden. De koers was de hele ochtend stabiel geweest, afwisselend 85 en 85,10 gulden. Ahold kon vanochtend nog niet zeggen hoeveel aandelen de beleggers toegewezen hebben gekregen.

Ahold maakte eind maart bekend Stop & Shop te willen kopen voor een bedrag van 2,9 miljard dollar (bijna 6 miljard gulden), waarvan 1,1 miljard dollar bestaat uit leningen die Stop & Shop had afgesloten. Door de overname wordt Ahold het grootste detailhandelsbedrijf aan de Amerikaanse oostkust.

Ahold kreeg gistermiddag tevens definitief het groene licht van de Amerikaanse mededingsautoriteiten (de Federal Trade Commission) voor de overname van Stop & Shop. De Amerikaanse autoriteiten stellen wel als voorwaarde dat Ahold 29 bestaande en 2 geplande winkels van twee bestaande Ahold-dochters in Amerika en Stop & Shop afstoot. Daarmee had Ahold al rekening gehouden en over de verkoop van de betrokken winkels zijn al afspraken gemaakt met gegadigden.