Een stuk motor hangt te bungelen

EINDHOVEN, 16 JULI. De stilte wordt verstoord door een legerhelikopter, die continu in de lucht hangt. Op de grond, tussen rood-witte linten, ligt het rampvliegtuig. De cockpit is losgescheurd van de romp, slechts één van de motoren is nog te zien; de vier propellers zijn krom gebogen.

Vliegbasis Eindhoven, de ochtend na de crash. Op de plaats waar de Hercules is neergestort, zijn leden van het onderzoeksteam op zoek naar sporen. De commandant van de basis, kolonel A. Krechting houdt vol dat de Hercules geen vreemde bewegingen heeft gemaakt voor de landing, iets wat verschillende ooggetuigen tegenspreken. Maar, aldus de commandant, er is een onderzoekscommissie ingesteld die alle ooggetuigen zal horen. Dan zal mogelijk ook meer duidelijk worden over het verschil van mening omtrent de brandweerinzet. Duurde het meer dan tien minuten voor er een brandweerwagen ter plaatse was, zoals gezegd wordt? Volgens Krechting was de brandweer van de basis binnen enkele minuten ter plekke in actie.

Het vliegtuig zelf ligt op het gras, tientallen meters naast de landingsbaan. De zwartgebrande neus van de Hercules steekt in de richting van de aanvliegroute: het vliegtuig is 180 graden gedraaid tijdens de val. Drie van de vier motoren zijn tijdens de crash van de vleugels gescheurd; van beide vleugels is de helft weg. Aan de linkervleugel hangt een stuk motor te bungelen aan wat draden.

Het stuk links tussen de romp en de cockpit ziet eruit alsof er een bom ontploft is: een enorm gat, dat zicht biedt op het geblakerde interieur. Aan de rechterzijde is de cockpit ook al los van de romp. Alleen het achterstuk van de Hercules ziet er redelijk ongeschonden uit. Het terrein rondom het toestel wordt tot op honderd meter vrijgehouden voor onderzoek. Brokstukken liggen her en der. Voor het overige heerst er rust: de vliegbasis is een uitgestrekt terrein, waarop vanmorgen als gevolg van het ongeluk niet gevlogen werd. Er hangt slechts een legerhelikopter boven het vliegtuig.

Van de negen gewonden, aldus generaal-majoor C. de Veer, is er één in kritieke toestand. De overigen hebben ernstige verwondingen, maar zijn niet in levensgevaar.

Plaatsvervangend bevelhebber van de landmacht A. Blomjour memoreert de Nederlands-Belgische herdenkingsdienst, die morgen om elf uur voor de nabestaanden zal worden gehouden. Vanmiddag wordt de minister van Defensie, Voorhoeve, op de basis verwacht. Hij onderbreekt zijn vakantie.

    • André Ritsema